Sotong ni sekarang mahal sungguh...dua tiga tahun dulu baru berapa ringgit jer sekilo. Tapi di sebabkan suka sangat dengan sambal sotong kembang ni, beli la juga...
Bahan-bahan :
Anggaran 600gm Sotong kembang
5 sb cili blender *kurangkan kalau tak suka pedas
2 keping asam keping
Minyak secukupnya untuk menumis
Gula dan garam secukup rasa
1/2 cawan pati santan
1 cawan rebusan sotong
5 sb cili blender *kurangkan kalau tak suka pedas
2 keping asam keping
Minyak secukupnya untuk menumis
Gula dan garam secukup rasa
1/2 cawan pati santan
1 cawan rebusan sotong
2 batang serai di ketuk
Bahan kisar
5 Bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1/2 biji bawang besar
Cara-cara :)
Potong sotong ikut size kegemaran
Rebus lebih kurang 15 minit ( Toskan) atau agak-agak lembut - Ketepikan
Tumiskan cili kisar dan bahan-bahan yang telah kisar kemudian masukkan serai, gula - tumis hingga garing dan terbit minyak. Kemudian masukkan sotong yang telah di rebus tadi, masukkan anggaran 1 cawan air rebusan sotong, asam keping. Tunggu hingga menggelegak dan masukkan garam dan pati santan.
Kacau sehingga naik minyak dan tidak lagi berair.
No comments:
Post a Comment