Sumber Rosli Umar fb group kelab roti
Masih tak tau nak letak harga produk anda ? Mungkin ini boleh membantu anda ... ramai guna kaedah yg sama mcm ni ...
Jom bincang pasal kos produk kita :
Contoh resepi donut
500 gm tepung roti
100 gm gula
11 gm yis
4 biji kuning telur
200 gm air
100 gm marjerin
6 gm garam
Macamana nak kira kos tepung roti?
** harga barang mungkin x tepat , sekadar memudahkan pemahaman kita dalam membuat kiraan ...
1kg t.roti = rm 3.50
Kita guna dlm resepi 500 gm
3.50/1000 gm x 500 gm = RM 1.75
Kiraan seterusnya mengikut resepi :
Gula :
2.90/1000 gm x 100 gm = RM 0.29
Yis :
10.00/500 gm x 11gm = RM 0.22
Telur :
12.00/30 biji x 4 biji = RM 1.60
Air :
Anggaran RM 0.10
Marjerin :
6.00/1000 gm x 100 gm = RM 0.60
Garam :
0.70/200 gm x 6 gm = Rm 0.021
Total kos bahan :
1.75 + 0.29 + 0.22 + 1.60 + 0.10 + 0.60 + 0.021 = RM 4.581
Kiraan kos2 lain seperti elektrik , pekerja , transport dll
Di kira 30% daripada kos bahan
RM 4.60 x 30% = RM 1.38
Kos keseluruhan :
RM 4.60 + RM 1.38 = RM 5.98
Berapa biji donut terhasil dr resepi ?
Kira berat keseluruhan bahan :
500 + 100 + 11 +100 + 200 + 100 + 6 = 1017
Berat sebiji donut 40 gm
1017 / 40 gm = 25 biji
Kiraan kos sebiji :
RM 5.98 / 25 biji = RM 0.24 sebiji
Harga jual ?
Anda boleh mendarab terus kos sebiji dengan angka 2.5@3 mengikut keselesaan anda ..
RM 0.24 x 2.5 = RM 0.60 @
RM 0.24 x 3 = RM 0.72 sebiji ....
2.5/3 tu berdasarkan apa tu?
ReplyDelete2.5 atau 3 tu adalah nilai nak dodarabkan dengan harga kos, berapa kita nak dapatkan untung. Kalau jumlah kos RM10, darab 2.5, dapatlah nilai untung kita.
Deletethank you very much sis. untuk penerangan ni. amazing
ReplyDeleteTqvm...thorbaeek
ReplyDelete