Lama tersimpan resepi KARIPAP APAM yang saya cnp dari Mama Mimi nih. Akhirnya.....
KULIT
1 cawan tepung gandum
1 cawan air
1/2 cawan susu segar / susu cair
1/2 sudu teh yis kering
2 sudu besar gula pasir
Secubit Garam
1/2 sudu teh eno biru
1/2 sudu teh pes pandan ( saya tak letak)
Beberapa titis pewarna makanan
cara2nya
Satukan 1 cawan tepung, gula, garam, air dan susu. Kacau rata
Tambahkan yis
Kacau rata
Tutup bekas dengan plastik
Perap adunan selama 1 jam
Selepas 1 jam, tambahkan Eno
Kacau rata
Kemudian tambahkan pes pandan dan pewarna makanan
Panaskan non stick pan
Letakkan sedikit minyak
Masak sehingga 2~3 minit jangan sampai hangus
Untuk mengelakkan kulit melekat pada acuan, letakkan sedikit minyak pada gigi acuan karipap agar mudah dikeluarkan dan tidak koyak
Ulang sehingga habis
-------------------
Untuk inti kelapa kacang
1/2 biji kelapa parut
3/4 cawan gula pasir (boleh juga guna gula Melaka )
1 helai daun pandan
Segenggam kacang tanah ( digoreng, buang kulit dan ditumbuk kasar )
Beberapa titik warna pink
Cara - caranya :)
Untuk inti: Masukkan kelapa parut dan gula pasir tadi serta sehelai daun pandan. Kacau sehingga sebati sehingga inti kelapa tadi bercampur dengan gula pasir selama 10-15 minit. Inti akan menjadi berkilat dan angkat. Buang daun pandan tadi.Setelah sejuk campurkan dengan kacang tanah yang telah ditumbuk kasar tadi
No comments:
Post a Comment