Saturday, July 5, 2014

Bubur kacang pandan

Menu untuk moreh puasa ke 6.....saya masak sekilo kacang, 300 gm sagu dan 3 biji kelapa. 
Cukup untuk 50 orang jemaah....
Bahan2nya

1 cawan kacang hijau - rendam beberapa jam kalau nak memendekkan masa merebus (air kena tukar dua tiga kali supaya tak masam)
3 cawan air pandan - (kisar 6 helai daun dan ambil airnya)
1/4 cawan sagu - basuh dan tos
1 keping gula melaka
3 cawan santan pekat
Garam dan gula secukup rasa

--------
Rebus kacang sampai empuk. Masukkan gula melaka, garam dan sagu. Masak hingga gula hancur. Tambah santan dan perisakan dengan gula secukup rasa.

Masak hingga santan mendidih dan sagu jernih. Kacau selalu untuk mengelakkan santan pecah minyak dan bubur membuak.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...