Monday, October 31, 2016

Chocolate Cereal Bar


Tadaaaaaaa....siap sudaaaa. Projek dapur ummi balik dari opis tadi. Idea ni dapat dari opis. Ada orang jual. Macam biasa saya akan belek...teliti untuk kenal pasti bahan2nya. Pastu google ikut nama yang difikirkan sesuai untuk cereal bar ni sebab tak tau nama dia...kat botol tu takde label kot....😉.

Banyak jumpa kat tenet tu...macam2 versi ada. Termasuklah versi yang guna hanya dua bahan ni. Jadi tadi, sekembali dari pejabat, takdan nak tukar2 baju....(tudung jer sempat buka...) saya pun amik la bahan2 yg diperlukan dan teruslah memproses.

Saya tak rajin menimbang, jadi saya main agak2 jer. Pastu gaul2 macam kurang coklat jadi saya cairkan sedikit lagi dan gaul sampai sekata...tuang dalam loyang pun tak dan nak alas bagai.... Saya dapat byk juga...satu loyang 10 ke 12 inci.

Hasilnya dapat la 3 balang sekut yg pendek tu...rezeki kakak yang singgah ke rumah tadi...bagi la dia satu balang.... Esok puas la agaknya anak2 kerjakan....😍😍😍😍.


Kat bawah ni saya sharekan resepi Masz Muhamad sebagai panduan untuk pelawat ZLC yg mungkin tak biasa nak main agak2 ....buat tau....

Resepi chocolate cereal bar

Bahan-bahan

250 gm Chocolate compound
150 gm Nestum (cereal/bijirin)  - eloknya guna yang beli kat bakery tu...yg takde brand sebab teksturnya lebih kasar berbanding jenama nestum tu.


 Cara-cara

1.Cairkan coklat menggunakan kaedah double boiler atau menggunakan microwave. Sementara itu bakar sebentar nestum di dalam ketuhar agar hasilnya lebih rangup.

2. Setelah coklat cair tuang ke dalam bekas a
nestum dan kacau hingga rata.

3. Kemudian tuangkan adunan nestum ke atas loyang saiz 8"x 8"yang di alas  parchment paper. Tekan2kan adunan supaya padat. Potong adunan sebelum dimasukkan ke dalam peti sejuk untuk coklat membeku selama 10- 15 minit. Keluarkan dan patahkan cereal bar yang telah dipotong tadi dan simpan di dalam bekas kedap udara.


Tips

Guna coklat compound yang berjenama untuk rasa coklat yang lebih enak. Boleh pilih milk chocolate untuk rasa yang lebih manis atau dark chocolate kalau tak nak manis sangat.

Boleh juga guna white chocolate dan tambahkan perisa dan pewarna kegemaran untuk mempelbagaikan hidangan.

Nak guna oat pun boleh, cuma bakar dulu oat tu (tip dr chef yg ajar tu) sebab bila bancuh tu oat tu akan rasa lebih rangup.

Boleh juga tambah kekacang yang telah dibakar terlebih dahulu atau kismis....atau hirisan cerry atau kurma...ikut citarasa.


Sunday, October 30, 2016

Nasi sejuk???....jom recycle...

Nasi...makanan ruji kebanyakan rakyat malaysia. Pagi petang,.siang malam makan nasi. Tak jemu2....dari lahir sampaikan ke tua jamu nasi....tak muak2. Ada sesetengah orang, wajib makan nasi sekurang2nya sekali sehari....kalau tidak ketaq lutut (ikut kata kawan serumah masa bujang2 dulu).

Hari2 masak nasi, kekadang ada la lebihan. Nak dipanaskan semula macam tak best...syok lagi makan nasi panas, baru tanak. Tu yang pepagi cari la idea nak recycle/guna semula nasi tu. Nak elakkan pembaziran. Berdosa membazir...kata orang tua2, menangis nasi tu kalau kita buang.

Kalau kat kampung, kita boleh jer tabur kat tanah atau dalam reban, jadikan makanan ayam atau itik. Tapi kalau duduk bandar, nak tabur kat mana....tabur depan rumah bagi burung makan, bising pulak jiran2 sebab nanti habis pagar....lantai rumah jiran jadi tandas burung...satu lagi bukan setakat burung, lipas...semut pun sama2 tumpang sekaki.

Jadi N3 saya kali ni saya nak share beberapa resepi, macam mana nak perbagaikan kegunaan nasi sejuk....macam mana nak transform nasi sejuk jadi makanan lain yang enak. Elakkan nasi tu daripada terbuang begitu saja.

Jom semak.....kalau ada lagi boleh share resepi tuan puan kat komen...nanti saya update lagi kat N3 ni...biar panjang list kita supaya makin banyak pilihan yang kita ada untuk tebus guna nasi sejuk kita tuh...

1. Apam nasi

Apam nasi menggunakan nasi sejuk ni memang sedap. Buatnya pun tak susah.


Resepi boleh klik di link dibawah yer

http://zulfadreamland.blogspot.my/2014/09/apsm-nasi.html?m=1


2. Cucur nasi

Versi tempatan

Ni pun pilihan yg mudah untuk recycle nasi sejuk dirumah.


1 cawan nasi sejuk
1 cawan air
1 genggam ikan bilis/udang kering
secekak daun kucai
1 biji bawang besar
1 cawan tepung
garam secukup rasa

-----
Kisar nasi, ikan bilis/udang kering/bawang hingga halus.
Tuangkan ke dalam mangkuk.
Masukkan tepung, garam dan kucai dan sebatikan.
Kalau keras ble tambah sedikit air.
Dah siap tu goreng je la....

*** kalau suka boleh juga letakkan udang basah, tauge, daun sup, daun bawang.....


Versi omputeh

Cheddar rice fritters
Source epicurious.com

INGREDIENTS

For fritters
1 cup water
1 cup whole milk
1 cup (7 ounces) cooked white rice
1/4 lb coarsely grated sharp Cheddar (1 1/2 cups)
2 tablespoons unsalted butter, softened
3 scallions, finely chopped
1 1/4 teaspoons salt
1/2 teaspoon black pepper
2 large eggs, lightly beaten
1 1/2 cups fine dry plain bread crumbs
About 6 cups vegetable oil
Special equipment: a deep-fat thermometer
Accompaniment: chile vinegar dipping sauce

PREPARATION

Bring water and milk to a full boil in a 2- to 2 1/2-quart heavy saucepan. Stir in rice, then cover with a tight-fitting lid and reduce heat to low. Cook rice, undisturbed, until liquid is absorbed and rice is tender, about 15 minutes. Remove from heat and let stand, covered, 5 minutes. Fluff rice with a fork, then transfer to a large bowl and stir in cheese, butter, scallions, 3/4 teaspoon salt, and 1/4 teaspoon pepper until cheese is melted. Cool, stirring occasionally, 15 minutes, then stir in eggs until combined well. Stir together bread crumbs and remaining 1/2 teaspoon salt and 1/4 teaspoon pepper in another large bowl.
Working in small batches, drop rounded tablespoonfuls of rice mixture into bread crumbs, rolling to coat and knocking off excess, then transfer to a tray. Heat 1 1/2 inches oil in a 4-quart heavy pot over moderately high heat until it registers 365°F on thermometer, then fry fritters in 4 batches, stirring occasionally, until golden, about 3 minutes per batch. Transfer with a slotted spoon to paper towels to drain. Return oil to 365°F between batches.

Cooks' notes:
·Rice and cheese mixture can be made 1 day ahead and chilled, uncovered, until completely cooled, and then covered. ·Fritters can be fried 4 hours ahead and chilled, uncovered, until cooled completely, then covered. Reheat 1 inch apart in a large shallow baking pan, uncovered, in a 325°F oven until hot, 15 to 20 minutes.

3. Lempeng nasi
Sumbet Mat gebu

BAHAN-BAHANNYA :-)
2 cawan nasi sejuk (nasi semalam)
3 cawan air
1 1/4 cawan tepung gandum
Garam secukup rasa
2 camca besar minyak masak (mat guna minyak zaitun)
Kuah kari atau sambal tumis sebagai pencicah

CARA MEMBUATNYA :-)
Kisar nasi tadi bersama air, kemudian masukkan tepung, garam secukup rasa dan minyak masak, kisar lagi hingga rata dan sebati. Tuang dalam bekas dan biarkan sekejap.
Panaskan non-stick pan, lenser dengan sedikit minyak. Ambil 1/3 cawan adunan lempeng, tuang ditengah2 pan, tuang perlahan dan biar ia merata sendiri. Masak dengan api sederhana hingga permukaan lempeng nampak pucat dan berlobang2.
Berhati2 terbalikkan dan masak sekejap lagi hingga perang keemasan. Angkat dan laku kaedah sama untuk baki adunan, hingga siap. Hidangkan bersama kuah kari atau sambal tumis. Selamat mencuba!!.

4. Keropok nasi

Keropok Nasi Perisa Bawang Putih
Sumber; Dapurmamasyablogspot

Bahan
3 cwn nasi (tanpa kerak)
1 cwn tpg ubi kayu
3 ulas bawang putih
2 sk garam
pewarna yg secukupnya -warna ikut suka
minyak utk mengoreng

Cara
1.Kukus nasi sehingga nasi lembut sedikit - anggaran 10 min
2.Sementara itu tumbuk bawang putih dgn garam hingga lumat
3.Tumbuk pula nasi yg telah dikukus dgn bawang dan garam yg ditumbuk tadi hingga nasi agak hancur.
4.Dalam bekas uli campuran nasi yg telah tumbuk dgn memasukkan tpg ubi sikit demi sikit hingga tepung habis.Uli rata adunan tersebut hingga menjadi sebati...adunan ni mmg agak lembik.
5.Ambil anggaran 2 sudu besar penuh adunan/doh dan letakkan diatas plastik utk digentel bulat dan kemudian dibentukkan memanjang sedikit.Guna plastik utk memudahkan adunan dibentuk dan adunan tidak melekat ditangan.Buat beberapa ketul sehingga semua adunan habis.
6.Rebus air hingga mendidih. Masukkan adunan yg digentel tadi. Bila doh dah terapung, angkat dan sejatkan seketika sampai air pada doh kering.
7.Sapukan rata pewarna disetiap doh dgn menggunakan hujung jari atau berus.Pewarna tidak perlu dicampurkan dgn air.Biarkan doh seketika sampai warna kering.Kalau tak suka pewarnapun boleh, biarkan kerpok putih tanpa warna.
8.Potong doh tipis-tipis dgn menggunakan pisau...part ni yg susah sikit sbb doh masih lembik.Pegang doh kemas2, barulah dipotong tipis. sesekali sapukan sedikit minyak di pisau utk mengelakkan doh melekat di pisau.Setiap keping doh yg dipotong tipis diletakkan dlm dulang lebar sekeping2 dan jgn dibiarkan bertindan.Doh yg dipotong tebal akan lambat kering bila dijemur nanti dan bhg tepi kerpok akan keras.
9.Jemur potongan doh...nak cepat jemur bawah matahari sehingga doh betul2 kering dan menjadi spt kerpok kering.Kalau panas terik...jemur dalam satu hari.
10.Panaskan minyak yg byk dan goreng kerpok ini spt goreng kerpok ikan.Kerpok nasi akan kembang.Sejatkan minyak dan siap utk dimakan

5. Nasi goreng

Mcam2 jenis nasi goreng kita boleh buat....nasi goreng cina, nasi goreng pataya, nasi goreng kamung, nasi goreng USA....dan lain...


Nasi goreng ikan masin sempoi

Semangkuk nasi
1 keping isi ikan masin - hiris kecil
1 biji bawang besar cincang
4 ulas bawang putih cincang
Sayuran pilihan
2 sb cili kering kisar
2 biji telur
2 sb kicap
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis

Panaskan minyak. Tumis bawang2 hingga naik bau. Masukkan ikan masin. Tumis hingga garing. Masukkan cili. Tumis lagi hingga pecah minyak. Pecahkan telur dan kacau hancur hingga masak. Masukkan nasi. Gaul rata. Masukkan kicap dan garam secukup rasa. Gaul sebati. Akhir sekali masukkan sayuran. Kacau seketika hingga sayur masak. Jangan terlalu lama nanti sayur berubah warna dan tak sedap.
Selepas itu tutup api dan pindahkan nasi ke mangkuk hidangan.


6. Bubur nasi/bubur lambuk

Kalau dah ada stok nasi sejuk tu boleh jer jadikan bubur lambuk.atau bubur nasi. Masukkan jer nai tu dalam periuk dan tambah air banyak dan.rebus balik nasi tu sampai kembang atau jadi bubur. Nak jadikan bubur lambuk tambahkan jer la apa yg patut.

Boleh rujuk resepi buur lambuk kat link dibawah ni
http://zulfadreamland.blogspot.my/2016/05/bubur-lambuk-hubbyku-sayang.html?m=1

7. Kuih serabai


By: Delila, My Resepi
Hidangan: Untuk 4 orang

Bahan-bahan
500 gram tepung beras
300 gram nasi - kisar bersama sedikit air
1 1/2 biji kelapa - gunakan air suam utk memerah santan, jadikan 1 liter
1 1/2 sudu kecil mauripan / baking soda
Garam secukup rasa

Caranya

1. Campurkan mauripan/baking soda dengan santan suam. Kacau sebati dan campurkan ke semua bahan serabai hingga sebati dan peram sehingga 2 jam. Kecairan bancuhan sama seperti membuat kuih cara. Kalau nak lagi mudah masukkan saja dalam blender dan kisar hingga hancur dan halus.

2. Panaskan acuan serabai dan sapukan sedikit minyak. Kalau tak der acuan macam saya guna je kuali/belanga yang berlekuk tu.

3. Masukkan adunan 3/4 penuh ke dalam acuan serabai dan masak hingga adunan masak di atas api kecil. Tutup dengan tudung hingga masak. Buat hingga habis adunan.


Dah siap dan boleh dimakan dengan kuah durian/serawa durian, kari ayam atau sambal tumis.

8. Pankek nasi
Sumber Mat gebu

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 1/4 cawan nasi sejuk, dileraikan
1 keping daging burger ayam jenama "RAMLY"
1 biji bawang besar saiz sederhana, diadau
1 ulas bawang putih, dicincang
1 pokok kecik daun sup hiris
2 biji telur
Sedikit garam dan serbuk lada hitam
1 biji cili merah, buang biji dan dadu kecil
1 biji cili hijau, buang biji dan dadu kecil
Sos kegemaran
Sedikit minyak untuk menggoreng (mat guna minyak zaitun)

CARA MEMBUATNYA :-)
Satukan semua bahan2 di atas kecuali sos dan minyak, kacau rata2 dan ketepikan. Panaskan non-stick pan saiz 4 inci dan lenser dengan sedikit minyak. Kemudian sendukkan 1/4 atau 1/5 bahagian dari adunan tadi, ratakan dalam non-stick pan.
Masak hingga permukaannya sedikit kering, terbalikkan secara berhati2 dan masak lagi 2-3 minit atau lebih untuk mendapat permukaan pancake yang garing. Alih dalam pinggan dan buat hingga habis.
Hidangkan dengan sos kegemaran anda...


9. Roti nasi


Bahan-bahan ( dpt satu buku roti )

80 gram nasi putih
100 ml air - kurangkan jadi 80 ml jer
250 gram tepung roti
60 ml susu segar
4 gram dry yeast
2 sudu besar gula
20 gram butter atau marjerin
1/2 sudu kecil garam

Cara-cara

1. Mula-mula aktifkan dry yis tu dgn 1/2 sudu kecil gula n 1/2 sudu kecil tepung dan masukkan 1/3 cawan air suam, tunggu hingga betul-betul berbuih. ( proses penapaian), kalau nak skip step ni pun boleh.

2. Kemudian blender nasi bersama air dan susu hingga betul-betul hancur.

3. Masukkan yis, nasi yang telah diblender, marjerin, gula dan garam ke dalam tepung dan uli hingga tepung tak melekat pada tangan. ( Kalau guna BM boleh masukkan semua bahan dan tunggu hingga siap dan boleh dibentukkan).

4. Rehatkan doh selama 1 jam dan setelah itu tumbuk doh keluarkan angin.5. Kemudian terap doh memanjang dan lipat 3 ( nak terus bulatkan dan bahagi pada dua bahagian pun boleh).

6. Letakkan doh dalam acuan sandwish loaf dan biar hingga doh menjadi dua kali ganda dan setelah itu bakar pada suhu 190 darjah selama 25 minit.

7. Keluarkan dari oven dan glis roti tadi dengan butter untuk dapatkan permukaan yang berkilat.

8. Sedia utk dihidangkan dan roti ni mmg lembut dan gebu sepanjang masa. Tak perlu guna pelembut roti atau pun bread conditioner. Selamat Mencuba.-

**Jika tiada peti tin sandwish loaf, boleh juga dibuat bentuk bulat-bulat kecil, macam bun tu, susun dalam acuan petak atau bulat, dan bakar seperti biasa, tapi perlu di ingat, kena kurangkan masa pembakaran dalam 18 ke 20 minit sahaja.

Nota:

Kalau takut doh tu telalu lembik, boleh kurangkan kuantiti air tu dalam 80 ke 90ml sahaja, dan bila menguli tu, masukkan nasi yang diblender bersama susu dan air tu sedikit demi sedikit,

10. Rice pudding (puding nasi)


Old Fashioned Creamy Rice Pudding
Source Allrecipes.com

1 1/2 cups cooked rice 
2 cups milk, divided 
1/4 teaspoon salt 
2/3 cup golden raisins (optional) 
1 egg, beaten 
1/3 cup white sugar 
1 tablespoon butter 
1/2 teaspoon vanilla extract

Combine cooked rice, 1 1/2 cups milk, and salt in a saucepan over medium heat; cook and stir until thick and creamy, 15 to 20 minutes. Stir remaining 1/2 cup milk, golden raisins, beaten egg, and white sugar into the rice mixture; stirring continually. Continue cooking until egg is set, 2 to 3 minutes. Remove saucepan from heat; stir butter and vanilla extract into the pudding.


11. Arancini (Italian rice balls)
Source Allrecipes.com

Ingredients

2 eggs
1/3 cup grated Parmesan cheese
1 tablespoon dried parsley
1/4 teaspoon freshly ground black pepper
1 teaspoon salt
1 quart water
1 teaspoon salt
1 cup uncooked white rice
1 1/2 cups dried bread crumbs
2 cups olive oil

In a medium bowl, whisk together eggs, cheese, parsley, pepper, and 1 teaspoon salt. Cover and refrigerate.
Pour water and 1 teaspoon salt into a large saucepan and bring to a boil. Stir in rice and reduce heat to low. Cook rice until water is almost absorbed, stirring frequently. Remove from heat and slowly pour in egg mixture, stirring rapidly to prevent egg from scrambling. Allow rice mixture to cool for 1 hour.
Pour bread crumbs into a pile on one end of a cutting board. Dampen hands and roll rice mixture into 1 inch balls, then coat each one with bread crumbs.

In a small, deep skillet, heat olive oil to 350 degrees F (175 degrees C). (Should have enough oil to completely cover rice balls.) Fry rice balls 6 at a time, turning as needed to ensure even browning. Drain on paper towels and serve warm


12. Rice bakes

Tuna and rice bake
Foodtolove.com.au


Ingredients

3 cupscooked rice
425 gcan tuna, drained
2 cupsbaby spinach leaves
4 green onions, sliced
3/4 cuplight sour cream
2 eggs, lightly beaten
1 cupgrated tasty cheese
1/3 cupchopped semi-dried tomatoes
1/2 lemon, juice
1/3 cupfresh breadcrumbs
1/3 cupgrated parmesan cheese
salad, to serve

Steps
Tuna and rice bake

Preheat oven to hot, 200°C. Arrange 4 individual ramekins on an oven tray.
In a bowl, combine rice, tuna, spinach and onion. In a jug, whisk together sour cream and eggs. Season to taste. Add to rice mixture with half tasty cheese, tomatoes and juice. Mix well.
Spoon mixture evenly between prepared ramekins. In a bowl, combine remaining tasty cheese, breadcrumbs and parmesan. Sprinkle evenly over each. Bake for 15-20 minutes, until topping has melted. Serve with salad.

13. Rice cakes

Tuna rice cake
Foodtolove.com.au

Ingredients
Tuna rice cake

2 tspolive oil
1 brown onion, finely chopped
2 clovesgarlic, crushed
2 cupswhite medium-grain rice cooked
425 gflaked tuna can, drained
310 gcan corn kernels, rinsed, drained
4 green onions, thinly sliced
3 beaten eggs
1/2 cupgouda cheese, coarsely grated

Steps


Heat 2 teaspoons of olive oil in a deep 20cm frying pan, cook 1 finely chopped brown onion and 2 crushed garlic cloves until onion softens. Combine onion mixture with 2 cups cooked white medium-grain rice, tuna corn kernels, green onions and beaten eggs in a large bowl.
Heat same pan, add rice mixture, press down gently. Sprinkle with gouda cheese. Cook, covered, 10 minutes. Preheat grill, grill about 10 minutes or until browned lightly.

Kuih Kacang Sepat


Kuih kacang sepat ni sama dengan kuih peria. bentuk jer beza...macam kacang sepat kot. Kuih ni kategori kuih traditional Perlis katanya. Dan ikut info dari Hajjah Ana Samad, kuih n sama dengan kuih tradisi orang banjar di perak, kuih balungan hayam. Ermmmmmm....nikmatnya hidup di bumi Malaysia  nih. Pelbagai jenis masakan tradisi ada. Harapnya jangan luput ditelan zaman. Biar generasi2 akan datang terus kenal dengan hidangan2 tradisi nikan.

Kuih kacang sepat ni mudah nak buat. Cuma tepung pulut, inti kelapa dan pewarna hijau atau air daun pandan. Jom buat. Tima kacih majalah rasa perkenalkan nama baru, idea baru.....untuk saya share kat blog ni pulak...


Kuih Kacang Sepat

BAHAN-BAHAN:
240 gm tepung pulut
1/2 sudu teh pewarna hijau
Sedikit air (Kalau nak lebih harum boleh guna air perahan daun pandan dan tak perlu guna pewarna)

UNTUK INTINYA:
1/2 biji kelapa parut
120 gm gula
120 gm gula merah
1 helai daun pandan
Sedikit air


 CARA MEMASAK:

1. Gaul tepung pulut bersama air dan juga pewarna hijau hingga menjadi doh.
2. Untuk intinya, masak kesemua bahan inti hingga pekat.
3. Ambil sesudu doh dan kepal serta bentukkan seperti membuat karipap.
4. Tekan bahagian tepinya dengan garpu.
5. Sediakan kukusan dan kukus selama 30 minit.



Kuih Sopang (Sepang) Kukus

Kuih Sepang atau disebut sebagai kuih sopang mengikut dialek N9, merupakan antara kuih muih traditional orang pilah atau N9 mengikut sumber2 encik google. Kuih ni sama macam kuih badak berendam, versi N9 lah kiranya.


Kuih ni saya diperkenalkan oleh encik google yang budiman, masa cari2 idea kuih yang nak dibuat pada hujung2 minggu. Macam2 rupanya kuih traditional orang melayu ni. Nama lain, rupa kengkadang lain tapi rasanya sama.

Sumber resepi saya kali ni majalah rasa...tq yer...


Kuih sopang kukus

BAHAN-BAHAN:

1 kg tepung pulut
250 ml santan
50 ml air
Garam secukup rasa

BAHAN INTI:
500 gm kelapa | dikukur
2 keping gula enau
Air secukupnya
1 helai daun pandan | diikat


CARA MEMASAK:

1. Untuk bahan inti, campur dan masak sehingga menjadi kering dan likat. Ketepikan.

2. Tepung pulut diuli dengan air dan sedikit garam. Ambil adunan tepung dua sudu makan dan bulatkan serta leperkan. Masukkan inti kelapa dan tutup tepi atau kelim tepi. Proses ini dilakukan di atas sekeping daun pisang yang telah diminyakkan. (Saya takde daun pisang cuma minyakkan sikit tangan jer)

3. Untuk mengukus, sediakan bahan loyang yang dilapik daun pisang (saya sapu minyak kat loyang.) Susun kuih sopang tadi.

4. Santan digaul dengan sedikit garam dan kemudian dicurahkan ke atas kuih sopang tadi.

5. Kuih kemudiannya dikukus untuk selama 15 hingga 20 minit sebelum diangkat.


Saturday, October 29, 2016

Ayam masak merah


Sesekali layan menu ayam pulak. Kat rumah ni kami jarang makan ayam. Biasa ikan. Lauk ayam ni jadi kerap kalau ada tempahan nasi arab atau nasi2 lain tu.

Sesekali anak2 dapat makan lauk ayam ni, suka sangat la diorg. Ayam masak merah ni saya hidangkan dengan nasi putih jer. Simple2 jer...


AYAM MASAK MERAH

Bahan A
1 1/2 ekor ayam - potong sederhana
1 labu bawang besar ~ potong gelang atau potong baji
2 sb sos tomato
2 sb sos cili
Minyak masak secukupnya
garam dan gula secukup rasa
sedikit serbuk kunyit

Bahan B
15 tangkai cili kering ~ kisar
2 inc halia ~ kisar
3 ulas bawang putih ~ kisar
1 labu bawang besar ~ kisar
2 batang serai ~ titik
4 biji tomato ~ potong baji (optional)
1 sb rempah kari daging @ rempah daging masak hitam
1 batang kulit kayu manis
6 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang

Ayam cuci bersih. Kemudian gaulkan dengan garam dan kunyit dan goreng sehingga masak. angkat dan ketepikan.

Panaskan minyak dalam kuali. Tumis rempah tumis dan bahan yang dikisar, rempah kari hingga garing, pecah minyak dan harum. Masukkan sos tomato dan kacau sebati.

Masukkan ayam, tomato, bawang besar, garam dan gula secukup rasa. Gaulkan sehingga sebati. Hidangkan bersama nasi tomato atau nasi lain yang sesuai.


Daging (kambing) masak hitam


Masak hitam kegemaran family saya. Masakan manis, pedas, masin secukup rasa ni memang sedap. Sesuai dimakan dengan nasi minyak, nasi putih pun  sodap....atau pekena dengan roti benggali...atau roti arab pun lazattttt...

Nak buatnya tak la susah mana. bahan2nya pun mana2 pun ada. Biasanya masak ni guna daging lembu, tapi sesekali tukar selera masak guna daging kambing....bahagian lemak2 dia tu yang dah meresap dengan rempah ratus memang sukar di tolak. Saya suka guna bahagian kambing yang bertulang....berbanding isi semata2. air2 tulang tu menambahkan kelazatan masakan ni. Tak percaya...moh kita cuba yong....


Daging masak hitam ZLC

1 1/2 kg daging - hiris nipis (untuk hati kasih aka limpa rebus dulu hingga empuk dan hiris setebal satu inci)

4 biji bawang besar
1 labu bawang putih
3 inci halia

Hiris separuh dan kisar separuh

1/4 cawan cili kering kisar
100 gm rempah masak hitam (belah2 utara banyak jual)
10 sb kicap pekat manis
Garam secukup rasa
3 keping asam gelugur
4 tangkai daun kari
Air
1 cawan minyak untuk menumis

Panaskan minyak. Tumis bahan hiris dan dsun kari hingga naik bau dan keperangan. Masukkan bawang kisar. Tumis hingga kering airnya dan sedikit keperangan. Masukkan cili kisar. Tumis hingga pecah minyak.

Masukkan rempah masak hitam. Tumis hingga terbit bau dan pecah minyak. Masukkan daging. Masak hingga air daging keluar dan daging hampir empuk. Tambah air jika perlu. Masukkan kicap, garam dan asam keping. Masak hingga kuah pekat dan daging empuk. Sesuaikan rasa. Tutup api dan sedia dihidang dengan nasi minyak, nasi impit, nasi putih dll.

Kalau takde rempah masak hitam tu boleh la try buat sendiri guna resepi kat  bawah ni...

Resepi Rempah Hitam @ KKPBT

Bahan-bahan :
3 sudu besar biji lada hitam
2 sudu besar biji lada putih
1 batang kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
3 biji cengkih
3 biji bunga lawang
2 sudu besar  biji ketumbar
1 sudu besar  biji jintan manis
1 sudu besar  biji jintan putih
1/2 cawan lada kering

Cara2nya:
Semua bahan2 disangai dan dikisar halus


Apam susu

L

Lama juga tak ulang siaran buat apam susu ni. Tetiba teringat kat kuih ni....ummi pun rajin2 kan diri le dapur untuk mengadunnya. Guna acuan kecil2 ni macam comel pulak...

Makin comel makin tak sabar nak ngap. Alhamdulillah anak2 suka. Saya pulak kalau diberi pilihan lebih sukakan kek minyak yang adunannya lebih kurang sama dengan apam ni sebab lebih lembab. Tapi bila dah buat ni suka jer dengan rasanya....hidangkan pulak dengan kopi O panas...perghhhh...sedap.

Kali ni sumber resepi saya Sabrina Khan. Ada sesetengah resepi tak letak minyak langsung tapi saya lebih suka versi ni...hasilnya nyaman sekali.


APAM SUSU

2 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
4 biji telur
1 cawan gula halus
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu besar ovellete
4 sudu besar susu pekat manis
4 sudu besar minyak jagung
Pewarna yang di sukai
Perasa

Panaskan kukusan dahulu sebelum kita mulakan proses membuat apam
Mula-mula satukan tepung bersama baking powder kemudian di ayak
Ketepikan
Dalam bekas pemutar, satukan telur, gula halus, ovellete dan esen vanilla
Kemudian putar sampai gebu dan adunan bertukar ke warna putih
Masukkan susu pekat manis
Putar lagi hingga sekata
Tambahkan pula minyak jagung dan putar lagi
Masukkan tepung dan baking powder yang telah di ayak tadi
Kaup balik adunan rata
Bahagikan adunan kepada 3 atau 4 warna
Setiap warna pilihan boleh letakkan perasa yang di sukai jika suka
Gaul rata
Sediakan loyang 8 inc dan sapukan mentega pada loyang
Tuangkan adunan berselang seli warna hingga habis
Kukus dalam kukusan yang telah mendidih airnya selama 40 minit
* tutup kukusan hendaklah di balut dengan kain supaya wap air tidak jatuh atas apam
Angkat apam setelah masak
Keluarkan dari loyang
Potong bila ianya telah sejuk

Masak lemak putih, sambal tempoyak dan ikan goreng menu pilihan anak-anak


Ni menu permintaan anak2. simple jer kan... dengan sukacitanya dapur ummi tunaikan...plinggggg.... dah siap. sekelip mata jer...hahahhaha.

Kobis masak lemak

1/2 biji Kobis di hiris kecil (nak campur kacang panjang pun sedap)
3 cawan santan
2 ulas bawang merah dihiris
Sejemput ikan bilis
1 biji cili merah dihiris
Garam secukup rasa
-----
Masukkan santan, ikan bilis, bawang, garam dan cili ke dalam periuk. Masak hingga mendidih. Kacau selalu supaya tak pecah minyak.
Masukkan kobis dan masak sampai layu....jangan sampai lembik...dalam 5 minit je. Bila makan tu rangup2 lagi. Terus pindahkan dalam bekas hidangan.


Sambal tempoyak 

5 biji cili merah
5 biji cili padi
Garam dan gula secukup rasa
2 sb tempoyak

Tumbuk cili hingga lumat. Masukkan garam dan gula secukupnya. Kacau sebati. Masukkan ke dalam mangkuk bersama tempoyak. Kacau rata.

Masakan kampung penambat selera


Menu simple2 tapi menbat selera....Selera kampung yang membuatkan makan bertambah2...berpeluh kepedasan....tapi makan tak boleh berhenti.

Masak lemak kuning ikan, sambal belacan, pucuk ubi dan bendi rebus memang gandingan mantap dari dapur ummi.

Jemput la jamu mata...😃😃😃😃

Gulai lemak kuning ikan senangin

1 ekor senangin saiz sederhana (dalam 1 kg)
1 cawan santan pekat
3 cawan santan cair
2 biji tomato belah 4 (jgn yg masak sgt)/ kalau ada belimbing buluh pun sedap

Bahan tumbuk

2 inci kunyit hidup
4 ulas bawang putih (optional)
5 biji bawang merah / 1 biji bawang besar
10 - 15 biji cili padi (Ikut nak pedas mana)
2 batang serai diketuk
Garam secukup rasa
-------

Masukkan bahan yg ditumbuk, santan cair dan ikan ke dalam periuk. Masak hingga mendidih.
Kacau selalu supaya santan tak pecah minyak. kacau tu jgn sampai ikan hancur (setengah orang dia goreng dulu ikan supaya tak hancur bila masak tapi jgn garing sangat  - kalau goreng masukkan ikan lewat skit.)
Masukkan tomato dan santan pekat. perisakan garam secukup rasa. Masak hingga mendidih. Pastikan sentisa dikacau untuk elakkan santan pecah minyak. Tutup api.

Sambal belacan

3 biji cili masak + cili padi secukupnya
1 sb belacan yg telah dibakar
Garam dan gula secukup rasa
2 sb air asam jawa atau boleh juga masukkan perahan limau
Optional - 1 biji tomato -.hiris kecil

Tumbuk cili dan belacan hingga lumat atau kalau tak kasar2 sikit pun ok. Masukkan garam dan gula serta tomato. Tenyeh2kan dengan anak lesung. Kemudian masukkan perahan limau atau air asam dan tenyehkan hingga sebati.

Thursday, October 27, 2016

Kuih Lopes


Kuih lopes yang selalu saya sebut lopez d sequeira......nama org portugese yang dihantar meninjau melaka suatu masa dulu. Bila makan kuih ni jer teringat kat pakcik lopez tu. Nama yang keluar dalam buku sejarah penjajahan portugese kat malaysia nih.....huhuhu.

Kuih ni simple jer nak buat. Sedap pulak tu. Yang minat pulut lagi la suka. Saya suka cuma tak boleh makan banyak dan dalam keadaan perut kosong.....sakit kepala nanti. Jom la buat...

Ada cara lain juga buat kuih ni....Ada yang tanak separuh masak, kemudian balut 3 segi tu....atau balut bulat2 macam lontong dengan daun pisang pastu kukus sampai masak.... Saya punya versi sempoi...tanak jer pastu tekap. Rasa mabeles juga....😙



Kuih lopes

Bahan2nya

2 cawan beras pulut
2 cawan air (atau air daun pandan)
sedikit garam

Masak seperti masak nasi.

Kelapa parut yg digaul garam secukup rasa (saya kukus kelapa ni supaya tahan lama)

Air gula melaka

2 ketul gula melaka
2 cawan air
1 helai daun pandan disimpul

Masak hingga semua gula larut dan air gula sedikit pekat.

penyediaannya

Ambil sesenduk pulut yang telah nasak dan leperkan. (Saya alas dengan plastik supaya tak melekit2)  Ambil gelas atau cawan plastik. Celupkan gelas di dalam air dan tekap pulut. Gaulkan dengan kelapa parut. (Ulang proses hingga selesai - setiap kali celup gelas dalam air untuk mengelakkan pulut melekat pada gelas). Hidangkan bersama air gula.

Wednesday, October 26, 2016

Megi goreng 100 bintang

Mee segara goreng...antara menu sarapan yang saya sediakan. Untuk menu ni anak kecik saya bagi 100 bintang. Hahaha. Kembang jap idung ummi bila juri2 dirumah nih bagi pujian melambung kat masakan chep atur nih... Menangis master chef dengar. Masak megi goreng pun boleh dapat 100 bintang.....fuyoooo. Hebat beb...hahahhaha.

Korang tak nak ke resepi 100 bintang ni.....jom cekidaut.


Megi goreng 100 bintang 😘😘😘

6 keping mee segera - celur lembut ikut arahan di pek. - tos dan lalukan sedikit kat air paip.

4 sb cili kering kisar
1 biji bawang besar - cincang
4 ulas bawang putih - cincang
4 sb cili sos
4 sb tomato sos
4 sb sos tiram
4 sb kicap
2 biji telur
15 ekor udang sederhana
Garam secukup rasa
Sayuran pilihan

Minyak secukupnya untuk menumis

Tumis bawang2 hingga naik bau. Masukkan cili dan tumis hingga pecah minyak. Masukkan sos2 dan kicap. Kacau sebati. Masukkan udang dan telur. Tumiskan hingga udang masak. Masukkan mee serta sayuran pilihan. Gaul rata. Masakkan seketika hingga sos menyerap ke dalam mee. Perisakan dengan garam secukuo rasa dan gaul sebati.



Kuih Kasturi


Kuih kasturi... macam kana kuih ni dapat nama tu pun tak pasti. Nak kata rasa macsm limau kasturi pun tak. Nak kata ada bau kasturi pun tak juga. Mungkin nenek yang cipta kuih ni namanya kasturi.....wallahualam.  hehehe. Apa2 pun cerita disebalik tabir, saya suka kuih ni. Nak buat pun tak susah.

Kuih ni saya buat untuk sarapan dan bekal ke pejabat. Tak sempat posing beriya....dalam tipuware jer pengambarannya. Hokey le tu. Moh kita semak resepinya....dah semak jangan lupa buat yer....😃😃😃



Kuih kasturi

Bahan2nya

1 cawan kacang hijau
1/4 cawan kelapa parut
1/2 cawan gula atau ikut citarasa
Secubit garam
1/4 cawan tepung gandum

Rendam kacang 4 - 6 jam. Tukar air rendaman beberapa kali.

Toskan dan bilas kacang. Masukkan ke dalam periuk dan masukkan air untuk merebus. Kalau nak kuih yang lembut, jumlah tepung dalam adunan kena letak sikit jer...jadi bila merebus kacang pastikan jangan letak terlalu banyak air sekali gus.....tambah air skit2 masa merebus. Dan bila dah empuk baru masukkan gula, garam dan kelapa. Masakkan hingga gula hancur. Kemudian dah sejuk skit tambah tepung. Gaul sebati, dapatkan doh lembut yang boleh dibentuk. Bulatkan ikut saiz yg kita nak dan leperkan sikit.

Adunan tepung untuk salut.

1 cawan tepung gandum + 2 sb tepung jagung + 3/4 cawan air + sedikit garam

Gaul semua hingga dapat adunan yang tidak terlalu cair...macam tepung goreng pisang tu.

Celup adunan kacang  yg dah dibentuk tadi dengan adunan tepung. Goreng dalam minyak panas. Pastikan api tidak terlalu kuat semasa menggoreng. Goreng hingga keperangan...angkat dan toskan.

Tuesday, October 25, 2016

Nasi lemak pandan sambal bilis bawang banyak

Tak sempat nak platting bagai pagi ni. Gambar bekal jer la yang sempat diambil. Masa saya bersiap nak ke pejabat selepas selesai memasak, en hubby tolong hidangkan. Bila turun ke bawah tengok anak2 sedang santap dengan penuh selera.

Jadi saya pack untuk bekal ke pejabat dan ambil gambar bekal jer la..hihihi. Apa ada pada rupakan...janji sedap, lagi mengenyangkan...Alhamdulillah.



Nasi lemak pandan special

bahan2nya

5 pot beras basmati (nak guna beras biasa pun boleh jer) - basuh dan rendam 30 minit
8 pot air pandan + santan (kisar daun psndan + kelapa parut)
1/2  sk biji halba
Hirisan halia jika tak masukkan bahan tumis
Garam secukup rasa

Satukan semua bahan dan tanak nasi seperti biasa.

Bahan tumis (optional)

5 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci halia
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
4 biji buah pelaga
1 sb mentega
3 sb minyak masak

Hiris bawang dan halia. Tumis semua bahan hingga naik bau dan keperangan. (Setelah nasi masak, biarkan selams 5 minit sebelum di masukkan bahan tumis dan di kareh) Tuangkan ke dalam periuk nasi setelah nasi masak. Kareh rata.


Resepi sambal bilis enak banget

1 cawan ikan bilis - basuh dan toskan
4 biji bawang besar hiris bulat
30 biji cili kering dipotong dan direndam hingga lembut semalaman (boleh juga rebus atau rendam dengan air panas mendidih)
1 batang serai diketuk
garam dan gula secukup rasa
4 sb air asam jawa pekat
1 cawan air
minyak untuk menumis

Kisar cili hingga lumat. Panaskan minyak dan goreng bilis hingga separa garing. Masukkan bawang dan tumis hingga bawang layu.

Masukkan cili dan serai, tumis hingga pecah minyak.  Kacau sekali sekali supaya tidak hangit. Masukkan air asam. Kacau sebati. Kemudian masukkan gula secukup rasa dan air. Biarkan mendidih dan bawang lembut.

Masak hingga sambal pekat.  Perisakan dengan garam secukup rasa dan tutup api

.
Hidangkan bersama timun, kangkung celur, telur dan lain2 ikut citarasa.

Kuih Bom


Ni cerita pagi tadi. Buat kuih untuk sarapan dan bekal ke pejabat juga. Mudah jer buat kuih ni sebenarnya. Sambil2 masak boleh juga mengadun kuih ni. Ikutkan tak payah nak sukat2 tapi saya share juga sukatannya yang saya cnp dari azie kitchen sebagai panduan untuk yg berkenan nak buat nanti.

Kali ni saya guna inti kacang merah xpress jer. Tak dan nak buat.


Kuih Bom Inti Kacang

Bahan Doh:
2 cawan tepung pulut
2 sudu besar tepung gandum
Sedikit garam
3/4 -1 cawan air
Bijan secukupnya - untuk salut

Cara membuat doh:
Satukan tepung pulut, tepung gandum dan garam. Bancuh dengan air sedikit sedikit hingga menjadi doh yang tak melekat di tangan. Jika terlembik, tambahkan setengah sudu tepung beras pulut setiap kali memasukkannya.


Inti Kacang Hijau:
250gm kacang hijau - rendam
1/2 cawan gula merah/gula melaka di racik halus - guna 1 kpg gula Melaka
1 cawan gula pasir
1/2 cawan kelapa parut muda
3 sudu besar tepung gandum

Cara membuat Inti:

Masak kacang hijau bersama air secukupnya hingga kembang, biarkan sehingga airnya hampir kering.

Masukkan kelapa, gula melaka dan gula, kacau rata dan biarkan hingga kering. Sesuaikan kemanisan, jika suka lebih manis boleh tambah gula.



Cara membuat kuih bom:

Sapu sedikit minyak pada tapak tangan. Ambil adunan, leperkan dan masukkan inti kacang hijau yang telah di kepal bulat bulat tadi.


Cantumkan bahagian leper tadi hujung ke hujung. Bulatkannya dengan kemas.

Terus digolek golek ke dalam bekas bijan hingga seluruh kuih diselaputi bijan. Akhir sekali layangkan antara 2 tapak tangan agar bijan yang tidak melekat akan jatuh dengan sendiri.


Goreng kuih bom dalam minyak terendam dengan api sederhana pada 5 minit permulaan. Kemudian baru besarkan api sambil kacau digolek golek dalam kuali sehingga agak kekuningan. Jangan lama, nanti meletup.
Boleh simpan di dalam freezer jika ada baki kuih bom.

Nota Dari Jurnal Resepi Bdaria:

Jangan terus goreng kuih bom yang telah siap dimasukkan inti. Jika anda terus goreng selepas buat....kuih bom anda akan mengelembung dan pecah (tersengih dan keluar inti) serta 'meletup'. Kuih anda tidak cantik dan ia jugak tidak garing.

Jika buat malam, biarkan dalam dulang dan tutup dengan kain bersih. Goreng pagi esoknya. Jika nak makan petang.....buat pagi dan goreng petang. Ini sahaja rahsianya.

Cheesy wedges


Berwedges petang ni. Kat opis lagi anak2 dah telefon bagitau diorang kelaparan. Kesiannya alahai. Balik terus jer buatkan homemade wedges ni. Kebetulan ada kentang rebus baki buat salad kentang aritu.

Jadi cepat la prosesnya. Serbuk cheese tu saya beli kat jiran. Suka diorang makan. Lapar sangat pun yer.



Homemade wedges

Kentang direbus dengan garam secukup rasa hingga empuk (tak perlu kupas kulit)

Bahan salut

Tepung jagung
Serbuk kari daging
Serbuk cili/paprika
Garam

Minyak untuk menggoreng.


Potong wedges kentang yang telah di rebus. Gaul rata bahan salut. Masukkan kentang ke dalam bahan salut dan gaul rata.

Goreng wedges hingga keperangan. Angkat dan toskan. Tuangkan sos cheese ke atasnya. Hidangkan.


Monday, October 24, 2016

Penang Asam Laksa


Penang asam laksa.... Sejak mula kenal menu ni di Restoran Nyonya Kitchen lama dulu saya sudah jatuh hati. Lama mencari resepinya akhirnya ketemu di http://blog.seasonwithspice.com. Terima kasih pada rakan blogger season with spice share resepi ni.

Walaupun banyak kekurangannya....takde otak udang....takde nenas tapi anak2 suka ssngat2. Berkali2 diorang menambah. Nanti pasti saya akan ulang siarannya. 


Penang Asam Laksa Recipe by Season with Spice
serves 7 - 8

Ingredients
1 kg pre-cooked laksa noodles (or thick round rice noodles) 1 kg laksa

Ground spice paste (rempah kisar)

15 fresh red chilies and 10 dried red chilies (or 3 tbsp freshly ground chili paste)
15 biji cili merah dan 15 biji cili padi merah atau boleh guna 3 sb cili kering kisar

10 shallots
10 biji bawang merah

6 cloves garlic
6 ulas bawang putih

1 inch of galangal
1 inci lengkuas

2 cm knob of fresh turmeric
2 cm kunyit hidup

2 stalks lemongrass, minced (use the white part only)
2. Batang serai (hiris) - gunakan bahagian putihnya sahaja

1 1/2 tbsp belacan (dried shrimp paste), or if in block form, use 3/4 of a block
1 1/2 sb belacan

Soup (kuah)
For cooking fish: (untuk merebus ikan)

15 cups water
15 cawan air

3 stalks lemongrass, lightly smashed (white part only)
3 batang serai - titil/ketuk

1 torch ginger flower, quartered
1 kuntum bunga kantan - belah 4

3 inches of galangal, halved
3 inci lengkuas - hiris

1 1/2 kg (about 15 fish) fresh mackerel, horse mackerel, fresh sardine, or yellowtail kingfish - cleaned and gutted
1 1/2 kg ikan sardin/kembung/selar - bersihkan

1/3 cup tamarind juice (mix tamarind pulp in hot water for five minutes before squeezing it to obtain the juice)
1/3 cawan jus asam jawa

5 pieces tamarind peel (asam keping or asam gelugor)
5 keping asam gelugur

6 stalks Vietnamese mint
6 tangkai daun kesum

3 tbsp sugar or to taste
3 sb gula atau secukup rasa

Salt to taste
Garam secukup rasa


Garnishing
Pelengkap

1 cucumber, thinly sliced into strips
1 batang timun - hiris lidi

Chinese lettuce, sliced
1 biji salad bulat - hiris

1/2 medium size fresh pineapple, sliced into small pieces
1/2 biji nenas - potong kecil (tak letak...tak sempat cari)

2 red onions, thinly sliced
2 biji bawang besar - hiris

Handful of mint leaves (daun pudina)
Dayn pudina

1 torch ginger bud, finely sliced
1 kuntum bunga kantan - hiris

3 red chilies, thinly sliced
3 biji cili merah - hiris

2 green bird's eye chilies, thinly sliced
2 biji cili padi - hiris

Condiments:
Perencah:

Calamansi lime
Limau kasturi

Sweetened prawn paste (heh ko sauce), diluted with laksa soup or water
Otak udang/petis

Process:
Cara2nya

1. Blend spice paste ingredients into a fine paste.
1. Kisar bahan rempah hingga lumat.

2. Heat a pot of water and add lemongrass, galangal, torch ginger flower. Bring to a boil and then add fish. Boil on medium heat for 15-20 minutes or until the fish is cooked.
2. Panaskan air di dalam periuk. Masukkan seeai yang dititik, hirisan lengkuas dan bunga kantan. Biarkan mendidih. Masukkan ikan. Rebus selama 15 - 20 minit atau hingga ikan masak dengan api sederhana.

3. Transfer cooked fish to a bowl and let cool. Strain broth to remove spices. Add to the broth the Vietnamese mint, tamarind juice and tamarind peel and continue to boil on low heat.
3. Keluarkan ikan dan masukkan ke dalam mangluk. Biarkan sejuk seketika. Tapiskan air rebusan untuk mengeluarkan bahan2 lain. Masukkan air rebusan ke dalam periuk semula dan masukkan daun kesum, aor asam jawa dan asam keping. Renihkan dengan api kecil.



4. Break the fish meat into tiny pieces, but keep some in bigger chunks.
4. Koyak2kan isi ikan biarkan besar2 (aritu kakak tolong koyak2 tapi dia cubit kecik sangat.

5. Add the fish flakes back into the pot, along with the spice paste.
5. Masukkan isi ikan kembali ke dalam air rebusan tadi.

6. When it reaches a boil, reduce heat and simmer for 40 minutes to one hour. While simmering, add salt and sugar to balance the spiciness and sourness for your taste.
6. Bila dah mendidih, kecilkan api dan biarkan merenih selama 40 minit. Perisakan dengan garam dan gula secukup rasa.

7. Rinse laksa noodles in cold water and strain. Place one serving of noodles into a bowl, and pour laksa soup with fish flakes over the top.
7. Saya celur laksa dengan air panas dan toskan. Kemudia siram dengan air sejuk. Tos kering. Masukkan laksa secukup ke dalam mangkuk. Tuangkan kuah dan isi ikan.

8. Top with garnishing, and serve with a spoonful of shrimp paste if you like.
8.  Taburkan bahan pelengkap dan hidangkan dengan otak udang jika suka.



Enjoy the five tastes – sweet, sour, bitter, salty, umami – of Penang Asam Laksa!

Notes:
1. If you prefer your asam laksa soup to be less sour, cut down on the tamarind peel or tamarind pulp. If you like it to be spicy, add more chili to your spice paste. For a more pungent flavour, use more shrimp paste (belacan and heh koh).
2. Hawker stalls tend to use low quality local mackerel (ikan kembong) in asam laksa. When making the dish at home, you can use a better quality fish like horse mackerel (ikan selar kuning), fresh sardine, or yellowtail kingfish (ikan pelata).
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...