Tuesday, July 15, 2014

Biskut samperit dahlia

Kukis wajib tiap tahun...
untuk bunga kuning tu saya ganti paste pandan dengan esen vanila dan wsrna hijau saya ganti dengan pewarna kuning lemon.



Bahan-bahan
Bahan A
200gm mentega
100gm gula ising
1 biji kuning telur
1/4 tsp pes pandan/pandan emulco
1/2 tsp pewarna hijau epal 
Bahan B
250gm tepung gandum
50gm tepung jagung
30gm tepung kastard 
Hiasan : Coklat masakan putih dan manik hundred thousand. (saya tak letak pun) 

Cara-cara 

Pukul bahan A hingga berkrim.
Masukkan bahan B yang telah di ayak dan gaul hingga menjadi doh yang lembut. Rehatkan selama 1 jam. 

Guna nozzle samperit dahlia dan tekan ke atas loyang yang telah di griskan. Hias ceri merah.

Panaskan oven dan bakar pada suhu 140C selama 30 minit atau hingga kekuningan. Sejukkan sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...