Monday, June 27, 2016

Sup cendawan dan roti bawang putih


Bulan2 posa ni ada juga yang mengidam nak makan sup cendawan dan roti bawang putih zulfaza nih, Alhamdulillah...laris..😍😍😍😍😍



Roti bawang putih  @ ZLC

1200 kg tepung hp atau gandum
6 gm bakerine plus
120 gm mentega
2 biji telur
100 gm gula
20 gm yis
15 gm garam
700 gm air sejuk (dlm fridge)

Satukan semua bahan dan uli hingga elastik dan doh licin. Perap setengah jam. Tumbuk doh dan uli sebentar untuk hilangkan gelembung udaranya.

Untuk proses membentuk roti bawang putih boleh rujuk dilink ini (klik disini).  Peram selama dua jam atau sehingga naik 3 - 4 kali ganda. Bakar suhu 180 celcius selama 20 minit.

Resepi garlic butter (mentega bawang putih homemade)

250 gm mentega
2 labu bawang putih (tumbuk atau cincang halus)
Pasley kering atau segar (cincang halus)

Satukan dan gaul rata.


Sup cendawan berkrim ZLC

bahan

3 sb mentega
3 biji bawang holland (hiris nipis/cincang)
3 paket cendawan shitake (hiris)
2 paket cendawan butang (hiris)
6 kiub ayam maggi (boleh ganti dengan air rebusan ayam - chicken broth)
10 biji kentang (rebus empuk dan kisar hingga halus)
1 liter susu segar
3 tin susu cair
3 cawan tepung gandum, (bancuh dengan air dan tapis supaya tiada ketul)
air secukupnya
garam secukup rasa

Panaskan mentega. Tumis bawang hingga naik bau. Masukkan cendawan yang telah dihiris kecil. Tumis hingga cendawan layu. Masukkan air dan bancuhan tepung serta kiub maggi. Kacau hingga mendidih. Masukkan puri kentang, susu dan tambah air jika perlu. Masak hingga mendidih, kacau selalu sebab sup akan membuak. Perisakan dengan garam secukup rasa. Tutup api. Hidangkan dengan roti bawang putih.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...