Saturday, June 25, 2016

Moreh 19: Apam mentega


Salah satu menu moreh hari ni...apam mentega. Moreh yang paling meriah dengan makanan...pasta ada...jelly...dadih...pengat keledek...bubur lambuk....karipap....puding roti....macam2 pulak.... Masing2 berlumba2 mempertingkatkan amal di 10 malam terakhir nikan....Alhamdulillah.

Apam mentega @ ZLC

Bahan-bahan ( +-50 biji )

Bahan (A)

Bahan2 utk gula hangus:-
11/2 cawan gula pasir
1 cawan air
250 gm mentega

Bahan (B)

3/4 cawan gula castor (saya letak 1/2 cwn jer - lain kali kena kurangkan lagi skit)
4 biji telur
3 cawan tepung gandum ayak besama 2 sudu teh soda bikarbonate
1 tin susu cair
1 sudu teh esen vanila


Cara membuat gula hangus

Masukkan gula dlm periuk, masak dgn api perlahan hingga gula larut dan berwarna perang.
Padamkan api (utk mengelakkan air gula terpercik semasa kita tuang air) dan masukkan air.
Nyalakan semula api dan kacau hingga semua larut dan masukkan mentega,kacau rata dan ketepikan.

Cara menyediakan adunan apam mentega.

Putar gula, telur dan esen vanila hingga kembang dan masukkan gula hangus yg masih panas tadi.
Kemudian masukkan susu selang selikan dgn tepung.gaul semua hingga sebati.
Perap selama 1/2 jam.
Panaskan pengukus dan acuan lompang. Tuangkan adunan ke dlm acuan yg di sapu sedikit minyak.
Adunan ni jika dituang penuh kedlm acuan pun x mengapa sbb semasa masak dia x akan melimpah.
Jika guna acuan lompang kukus selama lebih kurang 15 min - 20 min.
Tutup pengukus dgn kain supaya wap tidak jatuh ke bawah.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...