Wednesday, June 22, 2016

Iftar 16: kuay tiaw kari ala nyonya


Dah hari ke 16 puasa ni rasa malas nak makan nasi. Semalam masak mee hailam, laju jer anak2 makan....nasi tak bersentuh. Jadi hari ni wasap hubby tanya kalau hari ni berbuka mee kari ok ker. Hubby respon ok jadi ni la menu iftar 16 kami....mee kari ala nyonya...tapi sebab semalam dah masak mee jadinya harini saya guna kuay tiaw pulak la.


Resepinya saya intai dari dapur dapurkakjee.com. Resepi memang dia ori dari nyonya yang niaga mee kari kat nst katanya.... komen saya...memang berbaloi mencubanya...sedap....tq kak jee....mabeles....i lioke..

Mee kari ala nyonya

bahan2nya:

1 cawan rempah kari daging
½ cawan cili kering yang telah diblend
8 ulas bawang putih
1 genggam penuh daun kari.
4 batang serai (diketuk)
belacan sebesar ibu jari.
4 biji buah keras
½ ekor ayam - saya guna air rebusan ayam jer...ayamnya saya tak letak sebb takde stok - saya guna udang galah dan sotong serta fish ball.
kerang - takde musim
taupok (tahu goreng) - saya tak letak
1 cawan pati santan
mi kuning/mi hun
taugeh
Tomato
Pudina
Sawi - celur
Kacang panjang - celur
Limau kasturi


cara:

tumbuk bawang putih dengan buah keras dan belacan. kemudian tumis hingga wangi, masukkan cili mesin. kacau lagi sampai garing. masukkan rempah, daun kari, serai dan kacau rata dan bubuh setengah cawan air. masak sampai jadi paste.

Nyonya tu suruh tepikan sikit paste ini utk bubuh atas mangkuk masa nak makan nanti. (kjee tak tepikan. tapi guna cili hijau jeruk). bila paste tu dah wangi, masukkan ayam (setengah ekor) yang telah dipotong bite size. kacau dan tunggu hingga terbit air ayam tadi. Pastu bubuh air anggaran dua cawan atau lebih ikut suka pekat camner. Bila dh melegak, masukkan santan pekat 1 cawan. Kalo suka bleh bubuh fresh milk ganti santan.

Lepas tu biarlah ia mendidih perlahan hingga terbit minyak. nyonya tu kata, jangan selalu kacau sebab mi kari nyonya selalunya pecah santan. tapi kjee ni mana boleh tengok jer kan masakan yang tengah mendidih. tangan mesti gatal nak kacau. maka selama kjee buat, tak pernah pecah santan.

rasa garamnyer. kalo guna msg blehlah bubuh kalo tak buh gula sikit. kepekatan kuah sebenarnya ikut suka masing2. ada yg suka kuah pekat, ada yg suka sedang2 dan ada juga suka cair. adjust air supaya sampai tahap kepekatan kuah yang anda suka.

Bila kuah dah masak boleh le makan dengan mee pilihan serta sayur pilihan.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...