Sunday, September 1, 2019

Kek Batik


Kek batik horlick raya....buat sebelum solat raya....sekejap jer buatnya  setengah jam gitu jer....tuang dalam loyang....sejukkan....masuk peti ais......kek batik ni fav anak2....makan sejuk2 nyaman sungguh.

Kali ni selain tambah serbuk horlick dalam adunan saya guna biskut marie perisa kopi dan biasa......tambah sedap lemak2 kopi gitu....

Resepi kali ni try oleen punya...kurang guna milo.


Kek batik

1 pkt biskut marie(295-300gm) (guna kombinasi biskut perisa kopi dan plain) patah2kan 2 or 4 -
200gm butter
200gm susu pekat
10gm serbuk koko
Saya tambah 80 gm serbuk horlick
250 ml air panas
80gm serbuk milo
1bj telo saiz A/B (dipukul sikit)

Campur air panas/koko hingga sebati
Masukkan semua bahan kecuali butter dan biskut dlm kuali
Kacau api kecik hingga naik wap.
Masukkan mentega
Kacau hingga butter cair
Kacau lg adunan hingga agak pekat..(agak2 la ye..api jgn besar sgt n kacau sentiasa..tkut pecah minyak)
Masukkan biskut dan kacau hingga sekata adunan biskut & coklat..
Masukkan dlm loyang 8" lapik ngan plastik..rata dan padatkan..masuk peti sejuk.

Klu nak buh choc kat atas resepi👇🏻
100gm diary whipped cream
100 gm choc
10gm or 1sdk butter
Double boil..biarkan dlm 10 minit tuang atas kek batik..n masukkan dlm peti sejuk sekurang2 nya 4jam or semalaman.

#kekbatik
#kekbatikbiskutmarie
#nobakecake
#allaboutcake
#crazyforcakes
#foodie
#foodielover
#bakedwithlove


2 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. Its an incredible joy perusing your post.Its brimming with data I am searching for and I want to post a remark that "The substance of your post is magnificent" Great work. Find out today's Celebrity birthdays and discover who shares your birthday. We make it simple and entertaining to learn about celebrities.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...