Bahan2nya
1 paket bihun direndam dengan air paip hingga lembut - toskan
1 biji bawang besar dihiris nipis
5 ulas bawang putih di tumbuk atau dicincang
3 sb cili kering kisar
3 sb sos tiram
3 sb sos cili
5 sb kicap
udang besar secukupnya (nak letak banyak mana pun ok jer)
sawi jepun (boleh diperbagaikan dengan karot, kobis dll) - potong kecil
minyak untuk menumis
Masukkan minyak ke dalam kuali. Tumiskan bawang dan bawang putih hingga naik bau dan keperangan. Masukkan cili. Tumis lagi hingga pecah minyak.
Masukkan sos2 dan kicap. Gaul rata dan biarkan seketika. Masukkan udang. Masak hingga udang melengkung dan berubah warna. Angkat udang dan ketepikan.
Masukkan bihun. Kacau hingga bihun bersalut bahan tumisan dengan rata. Masak hingga bihun lembut. Masukkan sayuran. Masak hingga sayuran layu dan tutup api. Hidangkan terus dan susun udang di atas bihun.
Sedia dinikmati dengan cili jeruk homemade.
Resepi cili jeruk di sini
No comments:
Post a Comment