Bihun goreng tomyam pagi ni tak cukup bahan....sayur yang sesuai cuma karot ajer yang ada...daun limau purut terlupa nak ambil kat pasu depan rumah.....pagi2 kitab ni takut pulak ada benda2 yang menggerunkan kat pokok2 tu....hehehe
Menu di saya hidangkan bersama cucur kurma.
Mihun / bihun / meehon goreng tomyam
Bahan2nya
1/2 paket meehon direndam
10 ekor udang (boleh dipelbagaikan ikut citarasa)
3 sb paste tomyam (resepi homemade paste di bawah)
2 sb sos tomato
2 sb sos tiram
1 sb pes nam prik/paste cili (kalau guna paste cili ni tak perlu letak bawang n bawang putih tapi kalau guna pes namprik ready made tu saya tumbukkan sebiji bawang besar dan 5 ulas bawang putih dan tumiskan)
4 helai daun limau purut dihiris
Sawi dipotong kecil
Karot dihiris halus
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
-------
Panaskan minyak.
Masukkan paste tomyam, pes cili dan tumiskan seketika.
Masukkan sos tomato dan tiram gaul rata dan biarkkan seketika. Masukkan karot dan daun limau purut.
Toskan meehon dan masukkan ke dalam kuali.
Gaul rata meehon. Perisakan dengan garam.
Bila meehon dah sebati, masukkan udang dan masakkan hingga udang berubah warna dan melengkung.
Masukkan sawi, gaul rata dan masakkan hingga sawi layu.
Hidangkan bersama cili potong dan bawang goreng serta hirisan limau jika suka...
Resepi paste tomyam
5 ulas bawang merah
5 biji cili merah
5 biji cili kering
1 inci lengkuas
2 batang serai
1 sudu udang kering
3 helai daun limau purut
1 inci belacan (dibakar)
air asam jawa, gula dan garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
Kisar semua bahan Kecuali asam, garam dan gula. Panaskan minyak. Tumis hingga naik bau. Masukkan air asam, garam dan gula secukup rasa. Masak hingga jadi paste. Sejuk dan simpan.
Paste cili homemade
Cara saya....
100 gm cili kering - rebus hingga lembut.
1 kg bawang besar - hiris
300 gm bawang putih - belah dua
1/2 cawan minyak
Sedikit garam dan gula.
Kisar semua bahan di atas hingga lumat. Kemudian goreng bahan yg telah dikisar dgn menggunakan api perlahan sehingga terbit minyak. Tambah garam dan gula.
No comments:
Post a Comment