Menu ringkas sarapan pagi ini....lempeng yang dibancuh dengan air kelapa cicah dengan sambal bilis. Balik kampung kakak ipar bagi kelapa yg agak muda. Elok sangat dibuat inti atau lempeng...jadinya pagi2 lagi encik hubby kena tolong parutkan empat biji kelapa....airnya dapat la dalam dua liter...separuh saya simpan dalam freezer dan selebihnya saya bancuhkan lempeng kelapa untuk sarapan pagi...sambal bilis tu memang dah siap. Lebih sambal nasi lemak....
ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Sunday, September 21, 2014
Lempeng air kelapa cicah sambal bilis
Lempeng air kelapa
Bahan2nya
3 cawan tepung
1 1/2 cawan - 2 cawan air kelapa
1 1/2 cawan kelapa parut muda
garam secukup rasa
Satukan semua bahan dan kacau rata. Panaskan pan/kuali, letak sedikit minyak. Tuangkan sesenduk adunan dan ratakan. Biarkan garing sedikit dan terbalikkan. Dah masak angkat dan hidangkan bersama bilis atau susu pekat.
######################
Sambal tumis bilis
2 cawan ikan bilis (goreng sekejap - tak perlu garing)
*30 biji cili kering direbus
*3 biji bawang besar
*7 ulas bawang putih
3 batang serai diketuk
Garam dan gula
3 sb air asam jawa
1/2 cawan air
minyak untuk menumis
Kisar halus *. Tumis * hingga pecah minyak. Masukkan serai, air asam, garam dan gula. Kacau sebati. Masukkan bilis dan air. Masak hingga sebati dan sambal pekat.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment