Friday, September 12, 2014

Kek mentega cempedak

Bila tiba musim cempedak, inilah hasilnya, resepi yang boleh diulang tayang mengikut musim......harum setaman baunya...

Bahan-bahan

250 gram mentega 
200 gram gula caster (kalau buat plain butter kek gulanya boleh tambah jadi 250 g)
250 gram tepung naik sendiri (saya guna tepung gandum + 1 1/2 sk baking powder)
4 biji telur (saya guna telur gred A)
200 gram isi cempedak, buang biji dan potong kecil-kecil guna gunting jer senang. (saya letak 250 g)

Caranya

1) Pukul mentega dengan gula sehingga putih dan gebu. 
2) Tambah telur dan pukul hingga gebu.
3) Masukkan tepung dan kacau dengan spatula secara kaup balik.
4) Masukkan isi cempedak dan gaul. Jangan gaul terlalu banyak supaya isi masih berkeping-keping. 
5) Bakar dalam ketuhar selama 45 min pada suhu 180 celcius (suhu saya pakai 160 celcius jer - ikut oven jugak la) atau sehingga masak. 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...