Penuh dengan isi ayam sebenar....
Bahan-bahan :
500 g isi ayam (dibersihkan dgn air asam jawa dan dicincang kasar)
1/2 sk serbuk lada hitam / lada sulah
1 biji bawang holland/besar dicincang halus
(boleh juga dipelbagaikan dengan menambah daun sup/daun ketumbar/hirisan karot/fresh sweet corn)
1/2 cawan keju cheddar parut (opt)
garam secukup rasa
2 biji telur (dipukul sedikit)
6 sudu besar tepung gandum
serbuk roti secukupnya (breadcrumb)
Cara-cara :
Gaulkan ayam bersama serbuk lada hitam / lada sulah, keju, bawang, 3 sb tepung dan garam hingga sebati. Bentuk2kan isi ayam tadi mengikut kesukaan masing-masing.
Nak bentuk menjadi jejari ayam pun boleh.Kemudian salutkan dengan tepung satu persatu. Celupkan ke dalam telur.Kemudian golek2kan dgn serbuk roti.
Simpan ke dalam bekas yang bertutup dan sejukkan terlebih dahulu selama 30 minit ke dalam peti dingin beku.
Sediakan minyak utk deep frying. Apabila sudah panas, gorenglah nuget tadi hingga keemasan. Hidangkan bersama sos, mayonis atau ikut citarasa...
No comments:
Post a Comment