Sunday, October 30, 2016

Nasi sejuk???....jom recycle...

Nasi...makanan ruji kebanyakan rakyat malaysia. Pagi petang,.siang malam makan nasi. Tak jemu2....dari lahir sampaikan ke tua jamu nasi....tak muak2. Ada sesetengah orang, wajib makan nasi sekurang2nya sekali sehari....kalau tidak ketaq lutut (ikut kata kawan serumah masa bujang2 dulu).

Hari2 masak nasi, kekadang ada la lebihan. Nak dipanaskan semula macam tak best...syok lagi makan nasi panas, baru tanak. Tu yang pepagi cari la idea nak recycle/guna semula nasi tu. Nak elakkan pembaziran. Berdosa membazir...kata orang tua2, menangis nasi tu kalau kita buang.

Kalau kat kampung, kita boleh jer tabur kat tanah atau dalam reban, jadikan makanan ayam atau itik. Tapi kalau duduk bandar, nak tabur kat mana....tabur depan rumah bagi burung makan, bising pulak jiran2 sebab nanti habis pagar....lantai rumah jiran jadi tandas burung...satu lagi bukan setakat burung, lipas...semut pun sama2 tumpang sekaki.

Jadi N3 saya kali ni saya nak share beberapa resepi, macam mana nak perbagaikan kegunaan nasi sejuk....macam mana nak transform nasi sejuk jadi makanan lain yang enak. Elakkan nasi tu daripada terbuang begitu saja.

Jom semak.....kalau ada lagi boleh share resepi tuan puan kat komen...nanti saya update lagi kat N3 ni...biar panjang list kita supaya makin banyak pilihan yang kita ada untuk tebus guna nasi sejuk kita tuh...

1. Apam nasi

Apam nasi menggunakan nasi sejuk ni memang sedap. Buatnya pun tak susah.


Resepi boleh klik di link dibawah yer

http://zulfadreamland.blogspot.my/2014/09/apsm-nasi.html?m=1


2. Cucur nasi

Versi tempatan

Ni pun pilihan yg mudah untuk recycle nasi sejuk dirumah.


1 cawan nasi sejuk
1 cawan air
1 genggam ikan bilis/udang kering
secekak daun kucai
1 biji bawang besar
1 cawan tepung
garam secukup rasa

-----
Kisar nasi, ikan bilis/udang kering/bawang hingga halus.
Tuangkan ke dalam mangkuk.
Masukkan tepung, garam dan kucai dan sebatikan.
Kalau keras ble tambah sedikit air.
Dah siap tu goreng je la....

*** kalau suka boleh juga letakkan udang basah, tauge, daun sup, daun bawang.....


Versi omputeh

Cheddar rice fritters
Source epicurious.com

INGREDIENTS

For fritters
1 cup water
1 cup whole milk
1 cup (7 ounces) cooked white rice
1/4 lb coarsely grated sharp Cheddar (1 1/2 cups)
2 tablespoons unsalted butter, softened
3 scallions, finely chopped
1 1/4 teaspoons salt
1/2 teaspoon black pepper
2 large eggs, lightly beaten
1 1/2 cups fine dry plain bread crumbs
About 6 cups vegetable oil
Special equipment: a deep-fat thermometer
Accompaniment: chile vinegar dipping sauce

PREPARATION

Bring water and milk to a full boil in a 2- to 2 1/2-quart heavy saucepan. Stir in rice, then cover with a tight-fitting lid and reduce heat to low. Cook rice, undisturbed, until liquid is absorbed and rice is tender, about 15 minutes. Remove from heat and let stand, covered, 5 minutes. Fluff rice with a fork, then transfer to a large bowl and stir in cheese, butter, scallions, 3/4 teaspoon salt, and 1/4 teaspoon pepper until cheese is melted. Cool, stirring occasionally, 15 minutes, then stir in eggs until combined well. Stir together bread crumbs and remaining 1/2 teaspoon salt and 1/4 teaspoon pepper in another large bowl.
Working in small batches, drop rounded tablespoonfuls of rice mixture into bread crumbs, rolling to coat and knocking off excess, then transfer to a tray. Heat 1 1/2 inches oil in a 4-quart heavy pot over moderately high heat until it registers 365°F on thermometer, then fry fritters in 4 batches, stirring occasionally, until golden, about 3 minutes per batch. Transfer with a slotted spoon to paper towels to drain. Return oil to 365°F between batches.

Cooks' notes:
·Rice and cheese mixture can be made 1 day ahead and chilled, uncovered, until completely cooled, and then covered. ·Fritters can be fried 4 hours ahead and chilled, uncovered, until cooled completely, then covered. Reheat 1 inch apart in a large shallow baking pan, uncovered, in a 325°F oven until hot, 15 to 20 minutes.

3. Lempeng nasi
Sumbet Mat gebu

BAHAN-BAHANNYA :-)
2 cawan nasi sejuk (nasi semalam)
3 cawan air
1 1/4 cawan tepung gandum
Garam secukup rasa
2 camca besar minyak masak (mat guna minyak zaitun)
Kuah kari atau sambal tumis sebagai pencicah

CARA MEMBUATNYA :-)
Kisar nasi tadi bersama air, kemudian masukkan tepung, garam secukup rasa dan minyak masak, kisar lagi hingga rata dan sebati. Tuang dalam bekas dan biarkan sekejap.
Panaskan non-stick pan, lenser dengan sedikit minyak. Ambil 1/3 cawan adunan lempeng, tuang ditengah2 pan, tuang perlahan dan biar ia merata sendiri. Masak dengan api sederhana hingga permukaan lempeng nampak pucat dan berlobang2.
Berhati2 terbalikkan dan masak sekejap lagi hingga perang keemasan. Angkat dan laku kaedah sama untuk baki adunan, hingga siap. Hidangkan bersama kuah kari atau sambal tumis. Selamat mencuba!!.

4. Keropok nasi

Keropok Nasi Perisa Bawang Putih
Sumber; Dapurmamasyablogspot

Bahan
3 cwn nasi (tanpa kerak)
1 cwn tpg ubi kayu
3 ulas bawang putih
2 sk garam
pewarna yg secukupnya -warna ikut suka
minyak utk mengoreng

Cara
1.Kukus nasi sehingga nasi lembut sedikit - anggaran 10 min
2.Sementara itu tumbuk bawang putih dgn garam hingga lumat
3.Tumbuk pula nasi yg telah dikukus dgn bawang dan garam yg ditumbuk tadi hingga nasi agak hancur.
4.Dalam bekas uli campuran nasi yg telah tumbuk dgn memasukkan tpg ubi sikit demi sikit hingga tepung habis.Uli rata adunan tersebut hingga menjadi sebati...adunan ni mmg agak lembik.
5.Ambil anggaran 2 sudu besar penuh adunan/doh dan letakkan diatas plastik utk digentel bulat dan kemudian dibentukkan memanjang sedikit.Guna plastik utk memudahkan adunan dibentuk dan adunan tidak melekat ditangan.Buat beberapa ketul sehingga semua adunan habis.
6.Rebus air hingga mendidih. Masukkan adunan yg digentel tadi. Bila doh dah terapung, angkat dan sejatkan seketika sampai air pada doh kering.
7.Sapukan rata pewarna disetiap doh dgn menggunakan hujung jari atau berus.Pewarna tidak perlu dicampurkan dgn air.Biarkan doh seketika sampai warna kering.Kalau tak suka pewarnapun boleh, biarkan kerpok putih tanpa warna.
8.Potong doh tipis-tipis dgn menggunakan pisau...part ni yg susah sikit sbb doh masih lembik.Pegang doh kemas2, barulah dipotong tipis. sesekali sapukan sedikit minyak di pisau utk mengelakkan doh melekat di pisau.Setiap keping doh yg dipotong tipis diletakkan dlm dulang lebar sekeping2 dan jgn dibiarkan bertindan.Doh yg dipotong tebal akan lambat kering bila dijemur nanti dan bhg tepi kerpok akan keras.
9.Jemur potongan doh...nak cepat jemur bawah matahari sehingga doh betul2 kering dan menjadi spt kerpok kering.Kalau panas terik...jemur dalam satu hari.
10.Panaskan minyak yg byk dan goreng kerpok ini spt goreng kerpok ikan.Kerpok nasi akan kembang.Sejatkan minyak dan siap utk dimakan

5. Nasi goreng

Mcam2 jenis nasi goreng kita boleh buat....nasi goreng cina, nasi goreng pataya, nasi goreng kamung, nasi goreng USA....dan lain...


Nasi goreng ikan masin sempoi

Semangkuk nasi
1 keping isi ikan masin - hiris kecil
1 biji bawang besar cincang
4 ulas bawang putih cincang
Sayuran pilihan
2 sb cili kering kisar
2 biji telur
2 sb kicap
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis

Panaskan minyak. Tumis bawang2 hingga naik bau. Masukkan ikan masin. Tumis hingga garing. Masukkan cili. Tumis lagi hingga pecah minyak. Pecahkan telur dan kacau hancur hingga masak. Masukkan nasi. Gaul rata. Masukkan kicap dan garam secukup rasa. Gaul sebati. Akhir sekali masukkan sayuran. Kacau seketika hingga sayur masak. Jangan terlalu lama nanti sayur berubah warna dan tak sedap.
Selepas itu tutup api dan pindahkan nasi ke mangkuk hidangan.


6. Bubur nasi/bubur lambuk

Kalau dah ada stok nasi sejuk tu boleh jer jadikan bubur lambuk.atau bubur nasi. Masukkan jer nai tu dalam periuk dan tambah air banyak dan.rebus balik nasi tu sampai kembang atau jadi bubur. Nak jadikan bubur lambuk tambahkan jer la apa yg patut.

Boleh rujuk resepi buur lambuk kat link dibawah ni
http://zulfadreamland.blogspot.my/2016/05/bubur-lambuk-hubbyku-sayang.html?m=1

7. Kuih serabai


By: Delila, My Resepi
Hidangan: Untuk 4 orang

Bahan-bahan
500 gram tepung beras
300 gram nasi - kisar bersama sedikit air
1 1/2 biji kelapa - gunakan air suam utk memerah santan, jadikan 1 liter
1 1/2 sudu kecil mauripan / baking soda
Garam secukup rasa

Caranya

1. Campurkan mauripan/baking soda dengan santan suam. Kacau sebati dan campurkan ke semua bahan serabai hingga sebati dan peram sehingga 2 jam. Kecairan bancuhan sama seperti membuat kuih cara. Kalau nak lagi mudah masukkan saja dalam blender dan kisar hingga hancur dan halus.

2. Panaskan acuan serabai dan sapukan sedikit minyak. Kalau tak der acuan macam saya guna je kuali/belanga yang berlekuk tu.

3. Masukkan adunan 3/4 penuh ke dalam acuan serabai dan masak hingga adunan masak di atas api kecil. Tutup dengan tudung hingga masak. Buat hingga habis adunan.


Dah siap dan boleh dimakan dengan kuah durian/serawa durian, kari ayam atau sambal tumis.

8. Pankek nasi
Sumber Mat gebu

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 1/4 cawan nasi sejuk, dileraikan
1 keping daging burger ayam jenama "RAMLY"
1 biji bawang besar saiz sederhana, diadau
1 ulas bawang putih, dicincang
1 pokok kecik daun sup hiris
2 biji telur
Sedikit garam dan serbuk lada hitam
1 biji cili merah, buang biji dan dadu kecil
1 biji cili hijau, buang biji dan dadu kecil
Sos kegemaran
Sedikit minyak untuk menggoreng (mat guna minyak zaitun)

CARA MEMBUATNYA :-)
Satukan semua bahan2 di atas kecuali sos dan minyak, kacau rata2 dan ketepikan. Panaskan non-stick pan saiz 4 inci dan lenser dengan sedikit minyak. Kemudian sendukkan 1/4 atau 1/5 bahagian dari adunan tadi, ratakan dalam non-stick pan.
Masak hingga permukaannya sedikit kering, terbalikkan secara berhati2 dan masak lagi 2-3 minit atau lebih untuk mendapat permukaan pancake yang garing. Alih dalam pinggan dan buat hingga habis.
Hidangkan dengan sos kegemaran anda...


9. Roti nasi


Bahan-bahan ( dpt satu buku roti )

80 gram nasi putih
100 ml air - kurangkan jadi 80 ml jer
250 gram tepung roti
60 ml susu segar
4 gram dry yeast
2 sudu besar gula
20 gram butter atau marjerin
1/2 sudu kecil garam

Cara-cara

1. Mula-mula aktifkan dry yis tu dgn 1/2 sudu kecil gula n 1/2 sudu kecil tepung dan masukkan 1/3 cawan air suam, tunggu hingga betul-betul berbuih. ( proses penapaian), kalau nak skip step ni pun boleh.

2. Kemudian blender nasi bersama air dan susu hingga betul-betul hancur.

3. Masukkan yis, nasi yang telah diblender, marjerin, gula dan garam ke dalam tepung dan uli hingga tepung tak melekat pada tangan. ( Kalau guna BM boleh masukkan semua bahan dan tunggu hingga siap dan boleh dibentukkan).

4. Rehatkan doh selama 1 jam dan setelah itu tumbuk doh keluarkan angin.5. Kemudian terap doh memanjang dan lipat 3 ( nak terus bulatkan dan bahagi pada dua bahagian pun boleh).

6. Letakkan doh dalam acuan sandwish loaf dan biar hingga doh menjadi dua kali ganda dan setelah itu bakar pada suhu 190 darjah selama 25 minit.

7. Keluarkan dari oven dan glis roti tadi dengan butter untuk dapatkan permukaan yang berkilat.

8. Sedia utk dihidangkan dan roti ni mmg lembut dan gebu sepanjang masa. Tak perlu guna pelembut roti atau pun bread conditioner. Selamat Mencuba.-

**Jika tiada peti tin sandwish loaf, boleh juga dibuat bentuk bulat-bulat kecil, macam bun tu, susun dalam acuan petak atau bulat, dan bakar seperti biasa, tapi perlu di ingat, kena kurangkan masa pembakaran dalam 18 ke 20 minit sahaja.

Nota:

Kalau takut doh tu telalu lembik, boleh kurangkan kuantiti air tu dalam 80 ke 90ml sahaja, dan bila menguli tu, masukkan nasi yang diblender bersama susu dan air tu sedikit demi sedikit,

10. Rice pudding (puding nasi)


Old Fashioned Creamy Rice Pudding
Source Allrecipes.com

1 1/2 cups cooked rice 
2 cups milk, divided 
1/4 teaspoon salt 
2/3 cup golden raisins (optional) 
1 egg, beaten 
1/3 cup white sugar 
1 tablespoon butter 
1/2 teaspoon vanilla extract

Combine cooked rice, 1 1/2 cups milk, and salt in a saucepan over medium heat; cook and stir until thick and creamy, 15 to 20 minutes. Stir remaining 1/2 cup milk, golden raisins, beaten egg, and white sugar into the rice mixture; stirring continually. Continue cooking until egg is set, 2 to 3 minutes. Remove saucepan from heat; stir butter and vanilla extract into the pudding.


11. Arancini (Italian rice balls)
Source Allrecipes.com

Ingredients

2 eggs
1/3 cup grated Parmesan cheese
1 tablespoon dried parsley
1/4 teaspoon freshly ground black pepper
1 teaspoon salt
1 quart water
1 teaspoon salt
1 cup uncooked white rice
1 1/2 cups dried bread crumbs
2 cups olive oil

In a medium bowl, whisk together eggs, cheese, parsley, pepper, and 1 teaspoon salt. Cover and refrigerate.
Pour water and 1 teaspoon salt into a large saucepan and bring to a boil. Stir in rice and reduce heat to low. Cook rice until water is almost absorbed, stirring frequently. Remove from heat and slowly pour in egg mixture, stirring rapidly to prevent egg from scrambling. Allow rice mixture to cool for 1 hour.
Pour bread crumbs into a pile on one end of a cutting board. Dampen hands and roll rice mixture into 1 inch balls, then coat each one with bread crumbs.

In a small, deep skillet, heat olive oil to 350 degrees F (175 degrees C). (Should have enough oil to completely cover rice balls.) Fry rice balls 6 at a time, turning as needed to ensure even browning. Drain on paper towels and serve warm

12. Rice bakes
Tuna and rice bake
Foodtolove.com.au

Ingredients

3 cupscooked rice
425 gcan tuna, drained
2 cupsbaby spinach leaves
4 green onions, sliced
3/4 cuplight sour cream
2 eggs, lightly beaten
1 cupgrated tasty cheese
1/3 cupchopped semi-dried tomatoes
1/2 lemon, juice
1/3 cupfresh breadcrumbs
1/3 cupgrated parmesan cheese
salad, to serve

Steps
Tuna and rice bake

Preheat oven to hot, 200°C. Arrange 4 individual ramekins on an oven tray.
In a bowl, combine rice, tuna, spinach and onion. In a jug, whisk together sour cream and eggs. Season to taste. Add to rice mixture with half tasty cheese, tomatoes and juice. Mix well.
Spoon mixture evenly between prepared ramekins. In a bowl, combine remaining tasty cheese, breadcrumbs and parmesan. Sprinkle evenly over each. Bake for 15-20 minutes, until topping has melted. Serve with salad.

13. Rice cakes

Tuna rice cake
Foodtolove.com.au

Ingredients
Tuna rice cake

2 tspolive oil
1 brown onion, finely chopped
2 clovesgarlic, crushed
2 cupswhite medium-grain rice cooked
425 gflaked tuna can, drained
310 gcan corn kernels, rinsed, drained
4 green onions, thinly sliced
3 beaten eggs
1/2 cupgouda cheese, coarsely grated

Steps


Heat 2 teaspoons of olive oil in a deep 20cm frying pan, cook 1 finely chopped brown onion and 2 crushed garlic cloves until onion softens. Combine onion mixture with 2 cups cooked white medium-grain rice, tuna corn kernels, green onions and beaten eggs in a large bowl.
Heat same pan, add rice mixture, press down gently. Sprinkle with gouda cheese. Cook, covered, 10 minutes. Preheat grill, grill about 10 minutes or until browned lightly.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...