Tuesday, October 11, 2016

Apam nasi


Ni la hasilnya bila stok nasi sejuk banyak kat rumah. Sayang kalau dibuang. Banyak yang boleh dibuat menggunakan nasi sejuk....nasi goreng, apam, cucur, lempeng, keropok.....nak dengan tak nak jer.

Memandangkan dah lama tak buat apam ni dan aritu baru jer beli acuan bunga ros, jadi saya pun minta la tolong kakak kat rumah bancuhkan dulu ikut resepi yang saya olah sedikit dari kak nor secubit garam. Balik jer dari opis dah boleh terus kukus.


Apam nasi @ ZLC

Bahan-bahan

2 cwn nasi
2 cwn tepung gandum
2 cwn tepung beras
1 1/2 cwn perang
2 1/2 cwn air
2 sudu kecil yis (mauripan)
kelapa parut digaul dgn sedikit garam


Blend nasi, gula dan air sehingga nasi dan gula hancur.

Dlm bekas lain, satukan tepung gandum, tepung beras dan yis.

Selepas itu, masukkan bahan cecair tadi ke dlm bekas tepung. Kacau sehingga sebati.

Perap selama 3 jam.
Panaskan pengukus dan balut penutupnya dengan kain.

Sapukan sedikit minyak pada acuan kecil.
Masukkan dlm acuan dan kukus selama 15 minit.


Hidang bersama kelapa yg telah di gaul dengan sedikit garam atau enak juga dimakan begitu saja.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...