Tuesday, July 26, 2016

Nasi minyak arab dan Arabic Seven Spice Roasted Chicken


Memenuhi permintaan sahabat. Dia jemput kawan2 lama opis....kumpul2 sempena syawal. Sejak dia pencen pilihan susah nak gather2.  Saya lewat 1.30 dari waktu yang dijanjikan sebab ayam ni ambil masa lama untuk bakar.  Dan saya bakar 2 trip sebab oven tak cukup besar. Huhuhu.....bila sampai tetamunya semua dah menunggu......kelaparan.....nasib la tetamunya semua saya pun kenal....sama2 satu opis.

Komennya Alhamdulillah...syukur dengan izinNya masakan memenuhi citarasa.




Arabic Seven Spice Roasted Chicken
Bahan2nya

1 kg ayam
2 sb Arabic 7-Spice (baharat)
2 sk serbuk bawang putih
2 sb minyak zaitun
Saya tambah rosemary 1 sk
3 sb madu
Garam dan lada hitam secukupnya

Caranya

Panaskan oven 220 °C. Basuh dan tos ayam. Gaul rata ayam dengan semua bahan diatas. Susun di atas loyang pembakar. Tutup loyang dengan kertas aluminium dan bakar selama sejam.
Bukak foil dan bakar lagi utk menggaringkan ayam.


Nasi Minyak Arab
Bahannya

8 cawan basmathi dalam sekilo.. Cuci dan rendam air garam selama sejam dan toskan airnya.
1/2 cawan minyak jagung/ masak
2 biji bawang besar- dadu halus
3 batang carot- diparut memanjang kasar
1-2 biji cili hijau
1 sudu teh arab mix spices (bhaharat/7 spice)
1/4 sudu teh cardamom powder
1/4 sudu teh cinnamon powder
3 biji fresh tomato.. Buang kulit n dadu kasar
5-6 kuntum bunga cengkih
Garam secukup rasa
Air panas secukupnya
1 cawan gajus/ badam goreng (optional)

Panaskan minyak dalam periuk
Tumiskan bawang besar sehingga light golden brown, masukkan kayu manis, cardamom, cili hijau, arab mix spices, bunga cengkih dan carrot parut dan gorengkan sebentar sehingga layu dan terbit bau.
masukkan tomato dan teruskan mengoreng sehingga tomato layu.
Masukkan beras dan gorengkan sehingga translucent dan beras bergaul sebati.
Masukkan air panas dalam 12 cawan dan masukkan garam.
Masakkan di atas api besar dan bila air hampir kering, gemburkan sedikit dengan garfu dan perlahankan apinya seminimum yang mungkin, cover periuk kemas dan tanaklah sehingga masak dalam 15-20 minit.
Bila nasi dah masak jangan dibuka penutupnya..
Biarkan selama 5 minit dan gemburkan sedikit slps tu dan sedia untuk dihidangkan bersama,, marag, salad atau dakosh.

Sambal salsa:

1 biji tomato ~ hiris
1 biji bawang besar ~ hiris
5 biji cili besar hijau (nk pedas tmbh lagi, nak letak cili padi pun boleh) ~ hiris
1 pokok daun ketumbar ~ dihiris halus
Garam
Gula
Perahan lemon.
Cara penyediaan:~
Kisar semua bahan dengan perahan air lemon, sekejap sahaja. Jangan sampai terlalu hancur




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...