Friday, July 29, 2016

Kek Pisang


Kek kedua malam ni. Saya buat 2 adunan. Yang ni pun untuk dibawa ke kemaman....mu tunggu ku datang.... Resepi cikgu suraya saya guna dan olah sedikit......dan hasilnya Allhamdulillah.

Kek pisang @ ZLC

Bahan – bahan

2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 cawan gula + 1/2 sk garam
3 - 4  biji pisang berangan masak - lenyekkan
½  cawan minyak masak
2 biji telur gred A
1 sk esen vanilla/pisang


cara caranya :

Panaskan oven 170 darjah celcius.

Ayak tepung gandum, soda bikarbonat dan baking powder dan kemudian ketepikan. Griskan loyang kek dengan sedikit mentega atau alas dengan baking paper.

Seterusnya, putar telur + gula sehingga kembang.
pastu masukkan esen dan pisang, putar hingga sebati. Kemudian masukkan tepung gandum + soda bikarbonat + baking powder yang telah diayak tadi.

Akhir sekali, barulah masukkan minyak dan pukul hingga sebati. Tuang ke dalam loyang yang telah digris td, dan bakar selama 40 minit ataupun 1 jam. (cucuk la ngan lidi ke ape ke...untuk check  dah masak).

Setelah masak, keluarkan dari oven dan sejukkan atas redai.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...