Monday, July 11, 2016

Double Chocolate White Chocolate Chip Cookies (Biskut dwi cip coklat)


Mengukis lagi....tahun ni mood buat biskut takde sangat....buat sikit2...satu adunan atau dua adunan jer...bila habis baru buat lagi.

Double Chocolate White Chocolate Chip Cookies
Biskut dwi cip coklat @ ZLC

Adunan coklat

Bahan2nya

1 1/2 cawan tepung gandum + 2 sb serbuk koko
1/4 sk baking soda
1/2 cawan / 125 gm mentega - suhu bilik
3/4 cawan gula perang
1 biji telur gred A
1 sk esen vanila
1 1/2 cawan chip coklat putih (semisweet)

Cara2nya

Panaskan oven pada suhu 170 celcius.
Dalam mangkuk, satukan tepung, baking soda dan gaul rata.

Dalam mangkuk lain, pukul mentega dan gula hingga gebu dan ringan selama lebih kurang 4 - 5 minit.

Masukkan telur dan pukul sebati. Kemudian masukkan esen. Gaul sebati.

Masukkan adunan tepung dan gaul rata hingga menjadi doh yg lembut. Tuangkkan cip coklat putih dan gaul rata.


Adunan biasa

Bahan2nya

1 2/3 cawan tepung gandum
1/2 sk baking soda
1/2 cawan / 125 gm mentega - suhu bilik
3/4 cawan gula perang
1 biji telur gred A
1 sk esen vanila
1 1/2 cawan chip coklat (semisweet)

Cara2nya

Panaskan oven pada suhu 170 celcius.
Dalam mangkuk, satukan tepung, baking soda dan gaul rata.

Dalam mangkuk lain, pukul mentega dan gula hingga gebu dan ringan selama lebih kurang 4 - 5 minit.

Masukkan telur dan pukul sebati. Kemudian masukkan esen. Gaul sebati.

Masukkan adunan tepung dan gaul rata hingga menjadi doh yg lembut. Tuangkkan cip coklat dan gaul rata.

Sudukan adunan 1/2 adunan coklat dan 1/2 adunan biasa ke atas loyang, jarakkan setiap biskut sebab biskut akan mengembang. Bakar adunan 25 - 30 minit (bergantung saiz) atau hingga keperangan. Sejukkan biskut di atas rak sebelum simpan dalam bekas kedap.

*****boleh tambah kekacang pilihan dalam adunan.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...