Saturday, July 30, 2016

Ikan Gelama Masak Lemak Cili Padi


Menu berbuka....ikan gelama ni baru naik dari bot nelayan masa hubby sampai jeti. Hubby pulak masa tu bawak duit sikit jer....tak boleh la memborong ikan untuk stok seminggu dua.... Takpe la...lain kali ada rezeki boleh beli lagi.


Gulai lemak @ ZLC

3 ekor gelama (dalam 1 kg) - potong 2 atau 3
1 cawan santan pekat
3 cawan santan cair

Bahan tumbuk

Seketul kunyit hidup
5 biji bawang merah / 1 biji bawang besar
10 - 15 biji cili padi (Ikut nak pedas mana)

2 batang serai diketuk
Sehelai daun kunyit simpul
2- 3 keping asam gelugur
Garam secukup rasa
-------

Masukkan bahan yg ditumbuk, serai, daun kunyit, asam gelugur, santan cair, dan ikan ke dalam periuk. Masak hingga mendidih.
Kacau selalu supaya santan tak pecah minyak. kacau tu jgn sampai ikan hancur (setengah orang dia goreng dulu ikan supaya tak hancur bila masak tapi jgn garing sangat  - kalau goreng masukkan ikan lewat skit...)

Masukkan santan pekat. perisakan garam secukup rasa. Masak hingga mendidih. Pastikan sentisa dikacau untuk elakkan santan pecah minyak. Keluarkan asam gelugur kalau dah cukup masamnya.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...