Friday, July 15, 2016

Coconut Flakes Crunchy Cookies (Biskut emping kelapa rangup) ZLC

Tahun ni mood malas buat sekut. Kebanyakan biskut yang dibuat sume tak berseni.... Kalau korang suka biskut rangup tanpa memperdulikan bentuknya yang huru hara, leh try resepi ni.

Kalau tidak kena la search kat blog ni untuk biskut2 jelita yang sedap mata memandang.


Bentuk biskut ni makin huru hara bila anak dara sibuk nak tolong sudukan adunan atas loyang sebelum bersiap gi sekolah. Ummi okies ajer....yg nak makannya pun uols....janji kranci dan nyaman di tekakkan....apa ada pada rupa....😃😃😃😃.


Hat ni loyang memula, versi tak tabur kelapa...
Bila dah masuk oven baru dapat idea nak tabur kelapa kat atas bagi tambah kebabom rasanya....

Coconut Flakes Crunchy Cookies
Biskut emping kelapa rangup ZLC

Ingredients:
Baham2nya

2 1/4 cups all purpose flour
2 1/4 cawan tepung gandum

1 1/2 teaspoons baking soda
1 1/2 sk baking soda

1 teaspoon instant coffee/ capucino emulco
1 sk kopi segera/emulco capucino

250 gm butter, at room temperature
250 gm mentega - suhu bilik

1 2/3 - 2 cup light brown sugar, packed
1 2/3 - 2 cawan gula perang

2 extra-large eggs, at room temperature
2 biji telur saiz besar

2 teaspoons vanilla extract
2 sk esen vanila

1 1/2 cup chopped almond n walnut
1 1/2 cawan badam dan walnut cincang

1 cawan emping kelapa (boleh beli di bakery - biasanya disimpan sejuk)

Directions:
Cara2nya:

Adjust the oven racks to the upper- and lower-middle positions and heat the oven to 350 degrees F. Line 2 large baking sheets with parchment paper.
Panaskan oven pada suhu 170 celcius. Alas loyang dengan kertas baking (biskut ni agak melekat, alas loyang untuk memudahkan proses mengeluarkan biskut dari loyang.

In a medium bowl, whisk together flour, baking soda, and instant coffee.
Dalam mangkuk pengadun satukan baking soda, kopi segera dan tepung.


In the bowl of a stand mixer fitted with the paddle attachment, cream the butter and both sugars on medium speed until light and fluffy, about 2 minutes.
Dalam mangkuk lain pula pukul mentega dan gula hingga genu dan ringan selama 2 minit.


Scrape down the sides of the bowl then add the eggs, one at a time, and vanilla and beat until well combined. Add half of the flour mixture and mix for 15 seconds. Add the remaining flour mixture and beat until just incorporated. Fold in chopped nuts n flakes.
Masukkan telur satu persatu dan vanila. Pukul hingga betul2 sebati. Masukkan separuh adunan tepung. Adun sebati. Tuangkan tepung selebihnya dan pukul hingga sebati. Masukkan kekacang dan emping kelapa. Gaul rata.



Roll a heaping tablespoon of dough into a 1½-inch ball and place it on the prepared baking sheet. Repeat with the remaining dough, spacing the balls about 2 inches apart. Dampen your hands and flatten the dough slightly. Bake until set, about 11-12 minutes. Cool 2 minutes on baking sheet, then transfer to wire rack to cool completely.
Sudukan adunan dan susun di atas loyang yamg dialas baking paper hingga selesai (taburkan flakes ke atas adunan jika suka. Bakar selama 20 minit (bergantung saiz biskut) @ hingga keperangan. Biarkan sejuk seketika dan mengeras sebelum mengalihkan biskut ke atas redai untul sejuk sepenuhnya.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...