Buah tangan untuk pak sedara. Kek ni saya buat tak ikut peraturan...hehehe. Saya satukan semua bahan dan putar selama 5 - 7 minit gitew....sampai ringan. Pastu tuang dalam loyang yang dilapik dengan baking paper pastu terus bakar....senang kan nak buat kek...
sumber resepi mat gebu
250 gram mentega
200 gram gula kastor
4 biji telur gred A
250 gram tepung gandum*
5 gram baking powder*(*disatukan dan diayak)
100 ml susu segar
50 gram kas-kas @ poppyseed
1/4 camca teh pes pandan
200 gram gula kastor
4 biji telur gred A
250 gram tepung gandum*
5 gram baking powder*(*disatukan dan diayak)
100 ml susu segar
50 gram kas-kas @ poppyseed
1/4 camca teh pes pandan
CARA MEMBUATNYA :-)
- Panaskan oven pada suhu 160C, lenser tin atau acuan yang anda gunakan. Kalau guna acuan bulat atau persegi, alas dasarnua dengan kertas minyak. Lenser juga kertas tadi. Ketepikan.
- Putar mentega dan gula kastor hingga putih dan gula hancur. Masukkan telur satu persatu dan putar hingga kembang (kebiasaannya jarak waktu untuk dimasukkan sebiji lagi telur ialah 1 minit).
- Perlahankan kelajuan, masukkan tepung sedikit demi sedikit berselang seli dengan susu segar. Putra rata. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Satu dicamur pes pandan, kacau rata dan satu dicampur kas-kas @ poppyseed. Kacau rata.
- Tuang bancuhan kas-kas dalam tin, rataka. Kemudian tuang pula bancuhan pandan, ratakan. Bakar selama 50 - 60 minit atau hingga masak. Sejukkan kek sekejap dan terbalikkan atas jaringan. Biar sejuk sepenuhnya sebelum dipotong....
No comments:
Post a Comment