Saturday, August 9, 2014

Ayam masak serai

Kali ni saya tambah kismis.....

Ayam masak serai

Bahan-bahannya:
1 ekor ayam dipotong 12
1 labu bawang besar- di mayang.
3 batang serai dititik
2 keping asam gelugor
Garam dan serbuk kunyit(utk goreng ayam)
1/4 cawan kismis
Garam dan gula secukup rasa

Bahan untuk di kisar:
4 biji bawang merah
1 labu bawang besar 
4 ulas bawang putih
1 inci halia
2 btng serai- hiris halus dan kisar bersama
1 cawan cili kisar

Cara Menyediakannya

Ayam yg telah di potong, di cuci dan toskan. Lumur ayam dengan garam dan serbuk kunyit. Goreng separuh masak.Angkat ayam dan toskan minyaknya.Tumiskan bawang besar yg di mayang hingga sedikit layu. Masukkan bahan2 yang telah di kisar dan tumis sehingga naik bau. Masukkan serai yg di titik tadi dan gaul lagi.(Tambahkan sedikit air sekiranya perlu) Masukkan ayam yang telah digoreng separuh masak tadi bersama asam gelugor. Masukkan pula garam dan gula...perasakan. Setelah rasanya ok, bolehlah di angkat dan matikan api.Angkat dan boleh di hidangkan bersama dengan nasi putih, nasi mentega kismis, nasi jagung atau nasi minyak.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...