Monday, August 11, 2014

Kek mentega badam

Baki serbuk badam untuk kukis raya aritu saya buatkan kek badam guna resepi dari My resepi. Bau dah mengancam...tak sabar nak rasa...

Agaknya sebab terlebih excited saya dah tersalah set oven....guna api atas jer....nasib baik selepas 20 minit saya jengok....tu la kejadiannya tergelap sikit atasnya.......huhuhu.....rasanya sedap....cuma lain kali gulanya letak 150gm jer...

Bahan-bahan ( 1 adunan )

200grm - tepung gandum --> ayak
2 sudu teh - baking powder --> ayak
4 sudu besar - serbuk badam
1 ketul- mentega 
200grm - gula halus
4 biji - telur gred A
1 sudu kecil - esen vanilla
4 sudu besar - susu cair

Cara-cara

Sediakan loyang yg sesuai...lengserkan loyang keseluruhan dengan sedikit butter pastu taburkan tepung sedikit pada sekeliling loyang...kemudian lapik permukaan loyang dengan baking paper

Satukan tepung dan baking powder yg dah diayak bersama tepung badam didalam satu bekas kering.

Dalam bekas lain...pukul butter dengan gula sehingga kembang atau sehingga gula benar2 hancur

Panaskan oven pada suhu 160'c selama 10 minit

Masukkan esen vanilla diikuti dengan telur satu persatu sehingga kembang sebati

Masukkan tepung sedikit demi sedikit diselang seli dengan susu cair kemudian putar lagi sehingga bahan2 benar2 sebati dan mesra.

Tuang adunan dalam loyang kemudian bakar dengan suhu 160'c selama 50minit.

Tips Tambahan -guna kelajuan tinggi dulu untuk pukul butter dan gula sampai kembang -campurkan esen vanilla sekali kat telur pastu baru tuang satu persatu kat dalam mixer. -lengserkan loyang dengan gris tin atau butter...elakkan guna marjerin...nanti tepi kek jadi garing sangat. Selamat Mencuba...!!!!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...