Friday, March 20, 2015

Apam Balik/Apam P Pinang

Sarapan pagi dengan apam balik resepi Chef papajoh FB.



Apam Balik/Apam P Pinang.

Bahan2nya

4 cawan tepung - naik sendiri
2 sudu besar tepung jagong
5 sudu besar gula pasir
2 biji telur
Secubit garam
1/4 sudu teh serbuk baking powder
1/4 sudu teh bicarbonate soda
500 ml krim santan di campurkan dengan 1 cawan air suam
Sedikit vanilla essence
Sedikit pewarna kunning telur


Bahan2 untuk inti nya

1 mangkuk kacang goreng yang sudah di tumbuk halus
1 mangkuk jagung krim
1 mangkuk gula pasir

Cara2nya

Di mangkuk yang besar, letakan tepung, garam & gula. Gaulkan supaya sebati. Kemudian masukkan baking powder dan bicarbonate soda, kacau semua nya rata2, pecah dan masukkan dua biji telur. Pukul semua bahan2nya dengan whizz eletrik atau tangan. Tepung nya jangan terlalu pekat atau cair, letakan essence vanilla & sedikit pewarna kunning. Gaulkan semua nya dan tepikan sebentar. Kemudian sediakan kuali yang rata yang tak melekat. Bila kuali nya sudah panas, letak secukup doh nya di kuali dan rata2kan menjadi bulat.

(Tip - Untuk membuat yang tebal kecilkan api nya, biarkan doh nya masak secukup sebelum meletakan inti nya.)

Bila buih2 kelihatan tunggu hingga ia hampir kering. 



Api nya jangan terlalu tinggi, kemudian letakan krim jagung, kacang goreng dan gula pasir secukup. Inti jangan terlalu banyak nanti ia akan terkeluar bila hendak di lipat dua. 


Buat satu garisan ditengah bulatan lempeng anda, kemudian di hujung lempeng anda angkat dan lipatkan lempeng menjadi setengah. Kulit lempeng nya harus bewarna keemasan dan rata bersih. Untuk ia kelihatan bersih dan rata, jangan meletakan sebarang minyak atau mentega bila membakar lempeng anda. Selamat mencuba.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...