Wednesday, March 4, 2015

Sup cendawan berkrim

Sup cendawan berkrim (cream of mushroom soup) ni menu sarapan hari ni. Bila rajin saya buat homemade, lagipun menu ni saya buat sekali untuk hubby bawa pegi pejabat. Untuk mesyuarat diorg. Lagi pun kalau beli yang dalam tin tu jenuh jugak, mahal sgt kosnya.


Sup cendawan berkrim

bahan

3 sb mentega
3 biji bawang holland (hiris nipis/cincang)
3 paket cendawan shitake (hiris)
2 paket cendawan butang (hiris)
6 kiub ayam maggi (boleh ganti dengan air rebusan ayam - chicken broth)
10 biji kentang (rebus empuk dan kisar hingga halus)
1 liter susu segar
3 tin susu cair
3 cawan tepung gandum, (bancuh dengan air dan tapis supaya tiada ketul)
air secukupnya
garam secukup rasa

Panaskan mentega. Tumis bawang hingga naik bau. Masukkan cendawan yang telah dihiris kecil. Tumis hingga cendawan layu. Masukkan air dan bancuhan tepung serta kiub maggi. Kacau hingga mendidih. Masukkan puri kentang, susu dan tambah air jika perlu. Masak hingga mendidih, kacau selalu sebab sup akan membuak. Perisakan dengan garam secukup rasa. Tutup api. Hidangkan dengan roti bawang putih.


Kat bawah ni saya sharekan jugak resepi dari Sources by sweetslady posted in food.com. boleh la cuba jugak sebab dia ada letak serbuk pala, lada hitam dan bawang putih......mungkin rasa dia ada kelainan sikit....saya simpan kat sini sebab lain kali mungkin leh try.....hehehe

INGREDIENTS

8 ounces fresh mushrooms
2 tablespoons onions, chopped
1 -2 garlic clove, minced
2 tablespoons butter
2-3 tablespoons flour (separated)
2 cups chicken broth 
1 cup light cream or 1 cup evaporated milk
1⁄2 teaspoon salt
1⁄4 teaspoon pepper
1⁄4 teaspoon nutmeg

DIRECTIONS

Cut the mushrooms into slices.Melt butter in large frying pan. Add in onions, garlic, and mushrooms. Cook until onions are soft. Blend in 2 T. flour and stir.Add in the chicken broth and heat until slightly thickened while stirring frequently.Stir cream with additional 1 T. flour and seasonings. Add in cream to soup. Heat to thicken while stirring frequently. Serve and enjoy!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...