Sunday, November 30, 2014

Briyani kambing (arab)

Bangun jer pagi ni tengok msg kat whapp dari adik, mak sedara yg sakit kat Teluk Intan telah kembali bertemu Penciptanya pukul 2 pg tadi.....innnalillah....moga rohnya ditempatkan bersama hambanya yang solehah... 

Pagi  ni kena cepat2 masak sbb atuk nak balik kampung dengan kakak dan ipar nak balik ke sarawak tengahari nanti. Saya masak heavy breakfast..... BRIYANI KAMBING resepi dari lydia honey. Subuh2 hubby dah ke pasar beli sayuran. Resepi ni lebih kurang macam briyani pakistan yang saya pernah post sebelum ni....

Kalau ikut lydia dia tanak nasi tu atas api tapi saya bakar dalam oven. Lebih cepat dan nasi confirm masak dengan cantiknya....saya bakar tutup foil suhu 250°C selama 20 minit.



Ipar saya kata sedap, sama macam yang dia makan kat mekah/madinah, yg kedai arab betul.... Hubby pun suka sebab ada rasa berempah2 skit...... Alhamdulillah....

Biryani Arab - kambing

Penyediaan lauk kambing

Langkah 1

Bahan A

700g daging kambing bertulang-cuci bersih & toskan *
2 helai bay leave*
2-3 biji cardamom pods*
3 kuntum bunga cengkih*
1 batang kulit kayu manis*
1 inci halia*
1 labu bawang besar (medium size)-belah 4*
2 ulas bawang putih-belah 2*
1 biji tomato-belah 4*
1 kuntum bunga lawang*
1/2 tsp lada hitam powder*
Air secukupnya untuk merebus*

Dalam periuk pressure cooker rebus bahan * hingga daging empuk. Keluarkan daging dan tapiskan stock, ketepikan.

Langkah 2

Bahan B

2 cmb minyak sapi
1 cmb minyak masak
1 inci halia**
3 ulas bawang putih**
1 labu bawang besar-**
1 cmt Arabic mixed spices (7 spice)
2 cmb rempah bryani
1/2 cmt cumin powder
1/4 cmt kunyit serbuk
2 cmb yogurt
2-3 biji cardamom pods
1 batang kulit kayu manis
2-3 kuntum bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang
1 biji kentang (besar), kupas kulit, dadu besar & goreng sampai golden brown

Kisar **. Dalam mangkuk kecil, campurkan 1/2 bahan blend**, rempah bryani, serbuk kunyit, Arabic mixed spices dengan sedikit air hingga mendapat paste yang pekat dan ketetpikan. 

Tumiskan lebihan bahan blend** ,
bunga lawang, bunga cengkih, kulit kayu msnis, cardamom bersama minyak masak dan minyak sapi hingga wangi, masukkan paste rempah campuran tadi dan biarkan hingga pecah minyak, masukkan daging kamping yang direbus tadi kacau hingga sebati dan masukkan yogurt serta sedikit air rebusan. 

Biarkan separuh kering, masukkan kentang yang telah digoreng tadi dan masukkan garam secukup rasa. Kacau rata, biarkan hingga pecah minyak, matikan api dan ketepikan.

Penyediaan Nasi

Langkah 3

Bahan C

2 cawan basmathi-cuci, rendam 15 minit dgn air garam & toskan
2 helai daun bay
2 cmb minyak masak/ghee
2 biji pelaga
Air secukupnya
1 cmb garam

Dalam periuk lain, didihkan air yang banyak (macam nak rebus pasta tu) bersama daun bay, garam, pelaga dan minyak, masak hingga mendidih, masukkan beras dan rebus hingga beras hampir masak, tutup api dan toskan airnya.

Langkah 4

Bahan D

Daun ketumbar (hiris)
Daun pudina
Toasted pine nuts/almond
1 tsp rose water
Sedikit pewarna kuning/ saffron
Garam secukup rasa
Stock/ air rebusan

Dalam periuk bersih yang lain, sendukkan daging yang dimasak tadi dan ratakan menutupi dasar periuk.. Taburkan sedikit daun pudina dan coriander. Layerkan dengan nasi yang di tanak tadi menutupi daging. Tuangkan 1/2 cawan lebihan stock daging ke atas nasi berserta air mawar dan perwarna kuning/ saffron ke atas nasi. Taburkan sedikit daun pudina dan cover dengan aluminium foil dan tutup dengan penutup periuk dan tanak seperti biasa dengan api yang paling kecil hingga nasi masak.

Bila dah masak terbalikkan periuk nasi tadi ke atas pinggan besar/ hidangan dan taburkan lebihan daun ketumbar, kismis dan pudina goreng. Tara..siap untuk di hidangkan dengan salsa dan salad.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...