Saturday, November 22, 2014

Our breakfast today.....nasi lemak, sambal udang petai & sambal tempoyak tumis

Menu sarapan pagi ni nasi lemak halba lauk sambal udang petai, sambal tempoyak tumis, telur dadar kosong dan pucuk ubi rebus semalam....hehehe...



Nasi lemak halba

5 pot beras cuci dan toskan (saya guna basmathi
6 1/4 pot santan
1 sk garam
1 sk halba
1 biji bawang besar
2 inci halia
3 ulas bawang putih

Masukkan semua bahan ke dalam periuk. Biarkan 20 minit. Tanak nasi seperti biasa. Bila dah tanak, kareh nasi.

Sambal tempoyak tumis

Bahan: 

4 biji cili masak
20 biji cili padi
5 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup

Kisar. 

2 batang serai dititik/ketuk
1 senduk Tempoyak 
2 biji Bawang besar (hiris)
1 cawan Ikan bilis digoreng
Minyak untuk menumis 
Garam, gula. 
Kalau ada petai.. bolehlah letak

Cara:
Tumis bahan blend.. tunggu sampai naik bau.. masukkan bawang besar, daun kunyit, tempoyak dan ikan bilis yg digoreng terlebih dahulu. Masukkan air (letak jer air dalam blender tu..untuk habiskan sisa2 lada) dan biarkan dia merenih dgn api perlahan..
Masukkan gula, garam. Masak sampai pekat.



Sambal tumis udang petai

*20 biji cili kering - rebus hingga lembut, toskan
*2 biji bawang besar
*5 ulas bawang putih
1 batang serai dititik/ketuk
5 papan petai di kopek isinya
1/2 kg udang sederhana
3 sb air asam jawa pekat
Garam dan gula secukup rasa
minyak untuk menumis

* kisar hingga lumat. Tuang dalam kuali dan tumiskan tanpa air hingga agak kering. Tambah minyak. Kacau rata. Tumis lagi hingga pecah minyal. Masukkan air asam, serai, garam dan gula secukup rasa. Masukkan udang dan gaul rata
 Masukkan sedikit air jika terlalu kering. Masukkan petai bila udang sedah berubah warna. Biarkan seketika. Tutup api dan hidangkan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...