Wednesday, November 12, 2014

Sukatan cawan

Sukatan cawan

Saja nak share petang2 ni. Dalam resepi2 yang saya post di sini ataupun blog zulfadreamland.blogspot.com tu yang sukatannya menggunakan cawan.... inilah cawan yang digunakan. Dah 10 tahun beli....masih utuh dan banyak jasanya...

Cawan ni khusus untuk menyukat bahan...ada 4 saiz 1, 1/2, 1/3 & 1/4. Cawan ni ada dijual di bakery dan supermarket kat bahagian loyang2 dan acuan tu....cawan ni pulak ada macam2 rupa....dan ada yang plastik.....kalau nak buat kek, biskut, roti dll elok la beli satu....harga tak mahal...

Kalau kita guna sukatan cawan metrik ni lebih baik sbb ada kalanya kuih...kek kita kurang menjadi.....ini salah satu puncanya.....sukatan untuk adunan kurang tepat...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...