Saturday, November 22, 2014

Ceritera dari dapur Zulfaza....masak lemak pucuk ubi, tomyam sempoi udang lipan

Pegi pasar jumpa udang lipan. Harga rm5 skg. Dapat saiz besar2......berbaloi skit beli.....mula ingat nak goreng tapi teringat anak sulung suka makan tomyam so buatkan la tomyam.....lama dah pun tak masak tomyam nih....

Tomyam udang lipan

1 kg udang lipan - bersihkan
2 sb tomyam paste thai
5 sb sos ikan (nampla)
garam dan gula secukup rasa
air secukupnya
5 helai daun limau purut (dihiris)
3 batang serai (dititik)
15 biji cili pati (ketuk pecahkan jer)
2 biji bawang besar (hiris bulat)
5 ulas bawang putih (ketuk jer)
2 inci halia (ketuj jer)
perahan limau ikut citarasa

sayuran pilihan - karot, bunga kobis, celery dll
hirisan daun ketumbar

satukan bahan dalam periuk kecuali udang. Biarkan mendidih. Masukkan sayuran dan udang. Biarkan udang masak (berubah kemerahan) Masukkan perahan limau. Tutup api dan hidangkan dengan taburan daun ketumbar. 

Masak lemak pucuk ubi

1 ikat pucuk ubi (ambil daunnya dan rebus empuk - masukkan  sedikit gula dan garam ketika merebus - sejukkan, perah dan potong kecik2)
1 biji kelapa parut (perah santannya)
*10 biji cili padi
*3 ulas bawang merah
*1/2 inci kunyit hidup
1 batang serai - titik
udang secukupnya
garam secukup rasa

-------------

Tumbuk *. Satukan semua bahan dalam periuk. Kecuali udang dan gaam. Masak hingga mendidih. Sentiasa kacau supaya tak pecah minyak. Masukkan udang, perisan dengan garam secukup rasa. Kacau sebati dan biarkan udang masak seketika. Tutup api.

Ikan goreng dah cukup melengkapkan menu hari ini....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...