Potato Fritters ni saya sediakan untuk minum petang.
Resepi asal dari http://dapur-myzana.blogspot.com/2014/09/potato-fritters.html, saya ubah suai sedikit ikut citarasa.
Bahan:
5 biji kentang (disagat halus memanjang)
Daun bawang/ daun sup (hiris halus) (saya guna daun kunyit)
2 biji bawang besar dicincang
4 sudu besar tepung jagung
3 sudu besar tepung gandum
1 biji telur gred A (besar)
Serbuk Lada sulah
Garam
Daun bawang/ daun sup (hiris halus) (saya guna daun kunyit)
2 biji bawang besar dicincang
4 sudu besar tepung jagung
3 sudu besar tepung gandum
1 biji telur gred A (besar)
Serbuk Lada sulah
Garam
Cara:
Campurkan daun kunyit, bawang dan tepung ke dalam kentang yang disagat tadi. Gaul rata, pecahkan telur dan digaul rata, taburkan sedikit garam dan lada sulah, gaul rata.
Panaskan minyak, dan jemputkan adunan ke dalam minyak (minyak biarlah seperti kita menggoreng cucur). Goreng sehingga kekuningan (garing) dan angkat. Bolehlah dihidangkan dan dimakan dengan sos atau mayonis.
No comments:
Post a Comment