Friday, November 28, 2014

9 Langkah Membersihkan Peralatan Dapur Dengan Baking Soda

9 cara menggunakan baking soda untuk membersihkan peralatan dapur anda....

Sumber : http://www.umibaba.com/petua/9-langkah-membersihkan-peralatan-dapur-dengan-baking-soda/

1.    Taburkan baking soda ke tuala basah. Lalu, gunakan tuala tersebut untuk membersihkan meja dapur yang sering anda gunakan untuk meletakkan bahan-bahan makanan anda.

2.    Campur 3 bahagian baking soda dengan 1 bahagian air. Lalu, gosokkan campuran tersebut pada peralatan makan dari perak dengan tuala bersih. Bilas, lalu keringkan.

3.    Taburkan baking soda ke tuala bersih yang basah untuk membersihkan oven microwave anda, baik bahagian dalam mahupun bahagian luarnya.

4.    Gosokkan baking soda pada peralatan plastik anda untuk membersihkannya dengan sempurna. Untuk membersihkan noda yang melekat, rendam peralatan plastik dengan campuran 4 bahagian baking soda dan 1 bahagian air.

5.    Untuk membersihkan kuali dan periuk, dalam campuran baking soda, cairan pencuci piring yang biasa anda gunakan, serta air panas selama sekitar 15 minit. Lalu, gosok dan bersihkan kuali dan periuk anda seperti biasa. Untuk bekas kosong yang kotor, dengan air yang tidak terlalu panas yang telah dicampur dengan sekitar 2 sudu makan baking soda selama sekitar 15 minit. Lalu, bersihkan seperti biasa.

6.    Ketika mencuci piring, tambahkan 2 sudu makan baking soda ke dalam campuran air dan cairan pencuci piring anda untuk membersihkan minyak dan sisa makanan yang melekat.

7.    Kotoran teh pada cawan atau mug teh kesayangan boleh dihilangkan dengan cara merendam cawan atau mug teh dalam campuran 50 gram baking soda dan 1 liter air selama semalaman. Setelah itu, cuci cawan dan mug teh anda seperti biasa.

8.    Cairan pada ayam panggang kesukaan anda boleh melekat pada pemanggang dan ini membuatkan ia susah untuk dibersihkan. Masalah ini boleh diatasi dengan cara menggosok pemanggang dengan berus kawat yang telah diberi campuran 3 bahagian baking soda dan 1 bahagian air suam. Setelah bekas minyak dibersihkan, bilas dan cuci pemanggang seperti biasa.

9.    Untuk membersihkan oven gas anda, buat paste dari campuran baking soda dan air. Oleskan ke seluruh permukaan oven yang perlu dibersihkan, lalu biarkan selama semalaman. Setelah itu, bersihkan dengan tuala basah. Untuk membersihkan kotoran pada oven yang tidak terlalu parah, campurkan 1 sudu teh baking soda dengan 2 sudu teh cuka atau perahan lemon, 1/4 sudu teh cairan pencuci piring, dan 1 cawan air panas. Spraykan cairan ini pada bahagian oven yang perlu dibersihkan.

Anda juga boleh menambahkan bau haruman yang lebih segar pada bahan pembersih dari baking soda ini dengan menambahkan perahan lemon. 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...