10 pot beras
2 kg daging cincang
3 kg tulang
1 kg sayur campur
10 batang celery
15 biji bawang besar dihiris
4 labu bawang putih
5 batang kulit kayu manis
20 biji buah pelaga
10 kuntum bunga lawang
5 sb lada hitam tumbuk
5 sb serbuk rempah briani
2 cawan kacang gajus panggang
minyak untuk menumis
Air & santan pekat secukupnya
garam secukup rasa
daun sup
daun bawang
bawang goreng
Rebus tulang dan daging hingga semua daging gugur dari tulang....buang tulangnya. (Nak cepat guna preasure cooker - 50 - 60 minit dah lerai daging....tinggal tulang jer....hehehe... biar daging betul2 lembut.
Panaskan minyak di dalam periuk. Tumis bawang dan bawang putih hingga keperangan. Masukkan rempah tumis dan rempah beriani. Tumis hingga terbit bau dan pecah minyak. Masukkan air + air rebusan daging dan tulang tadi, kemudian masukkan beras.
Rebus hingga beras kembang menjadi bubur. Masukkan santan, daging, sayur campur dan batang celery. Kemudian perisakan dengan garam dan lada hitam. Biarkan mendidih dan sayur empuk. Masukkan kacang, daun sup dan daun bawang. Kacau rata seketika hingga daun layu (supaya tak cepat basi daun sup dan bawang kena masak betul2 kalau nak masukkan sekali dalam bubur macam nih. Kalau suka boleh masukkan bawang goreng jugak...
No comments:
Post a Comment