Monday, November 17, 2014

Kek pisang karamel

Arini selepas dapat tido seround rasa segar skit badan nih.....bila dah rasa segar lapar pulak....semalam beli pisang emas dan pisang berangan, trngok macam tak berapa nak luak....jadi nak kurangkan populasinya saya buat kek.

Kali ni cuba kek pisang karamel....lain skit daripada kek pisang yg selalu buat tu. Saya guna resepi dari myresepi. Satu lagi resepi yg saya share tu lebih kurang sama dgn resepi yg saya guna cuma dia guna air biasa dan minyak. 


Myresepi

Super Moist Carameled Banana cake

Bahan-bahan ( loyang 8 inc. / 9 inc. )

1 cawan pisang lecek (240 g)
1 cawan gula halus (200 g)- kurangkan jadi 3/4 cawan
125 g mentega (1/2 buku)
1 sk bicarbonate soda
2 sb susu segar
2 biji telur - A
1 1/2 cawan tepung naik sendiri (200 g) - ayak (saya guna tepung gandum + 1 sk baking powder)

Cara-cara

Pisang lecek,gula,mentega b. soda dan susu disatukan dalam periuk bersih.

Masak atas api perlahan sambil dikacau hingga berkaramel.Sejukkan dan alehkan ke dalam mangkuk pengadun.

Masukan telur dan tepung sambil dikacau hingga adunan sebati.Tuang adunan ke dalam loyang yg beralas dan gris.

Bakar dalam oven yang telah dipanaskan dulu pada suhu 160C selama 45 min atau hingga masak.

Sejukkan kek sebelum dipotong dan dihidangkan.

Adunan boleh juga dikukus...

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Sumber mat gebu

BAHAN-BAHANNYA :-)

120 g tepung gandum*
1 camca teh baking powder*(*disatukan dan diayak)
90 g gula pasir
50 ml minyak jagung/masak (mat guna mentega cair)
2 biji telur gred A
1 biji pisang embun/montel
30 g gula pasir + 1 camca besar air*
2 camca besar air*(*untuk karamel)

Cara membuatnya:-
Panaskan oven pada suhu 175C,Pisang dipotong kecil. Ketepikan. Masak 30 g gula dengan 1 camca besar air hingga bertukar menjadi karamel. Tuang 2 camca besar air dan kacau rata. Masukkan pisang tadi, gaul rata dan biarkan sejuk.Masukkan telur, gula dan minyak ke dalam mangkuk tahan panas. Kacau hingga rata. Tenggekkan atas air mendidih dan kacau cepat hingga gula hancur. Angkat dan masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis. Kacau rata.Tuang pisang + karamel tadi dan gaul hingga rata. Curah dalam acuan dan bakar 30 - 35 minit hingga masak. Sejukkan sebelum dipotong. Simpan semalaman untuk mendapat rasa yang lebih sedapp...


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...