Sunday, November 16, 2014

Apam susu dan kek coklat utk jamuan akhir tahun KAFA anak2

Dari semalam badan rasa penat sangat sebab beberapa hari kebelakangan ni sibuk sikit dengan macam2 urusan. Hari ni pulak separuh hari dah duduk dekat kolam tunggu anak2 belajar berenang. Balik dari kolam rasa macam nak rehat jer, tak nak buat apa2 dah. Nak masak pun takde idea. Untuk makan malam, ajak en hubby pegi pasar malam untuk beli nasi ambeng mak ngah....dah lama tak pekena nasi ambeng mak ngah nih....

Balik dari pasar selesai makan dan urusan2 lain tu dok fikir apa jugak nak disediakan untuk jamuan KAFA anak2 besok....badan dan minda dah rasa terlalu penat tapi bila memikirkan anak2 yang beriya2 sangat nak bawak something, digagahkan juga la ke dapur. Akhirnya berkeputusan menyediakan apam susu dan kek coklat...dan inilah hasilnya...

Kek coklat ni kalau ikutkan anak nak hias ngan coklat dan gambar edible frozen.....tapi saya guna jer stok bahan yang ada kat rumah.


Apam susu......warnanya sedikit meriah sbb apam ni utk jamuan anak2 sekolah rendah.

bahan2nya

2 CAWAN TEPUNG GANDUM (DIAYAK)
4 BIJI TELUR AYAM
1SB OVELLET
4 SB SUSU PEKAT MANIS
3/4 CAWAN GULA 
PEWARNA

(Tambah - 4 sb minyak jagung dan 1 sk serbuk penaik untuk lebih gebu dan lembut).

BLENDER/MIXER GULA, TELUR, SUSU & OVELLET HINGGA KEMBANG

MASUKKAN TEPUNG GANDUM DAN KAUP BALIK HINGGA SEBATI

ASING ADUNAN DALAM 2 @ 3 WARNA KESUKAAN
MASUKKAN ADUNAN DALAM LOYANG YANG DI GRIS DENGAN SEDIKIT MINYAK
KUKUS ADUNAN SELAMA 30 MINIT DENGAN API SEDERHANA.

SELAMAT MENCUBA

@@@@@################@@@@

BEST MOIST CHOCOLATE CAKE

Bahan-bahan: 

2 cawan tepung gandum 
2 cawan gula  (saya kurangkan 1/4 cawan sbb guna air soya)
3/4 cawan serbuk koko 
2 tsp soda bikarbonat 
1 tsp serbuk penaik 
2 biji telur saiz A @ B 
1 tsp garam 
1 cawan susu cair
1 cawan Mazola (guna minyak masak biasa pun boleh) 
1 1/2 tsp asen vanilla 
1 cawan air mendidih (boleh dijadikan 1 cawan kopi sekiranya suka) atau campurkan dengan 2 sk nescafe 

Cara Penyediaan: 

Panaskan oven pada suhu 300 F (lebih kurang 150 C) untuk membakar secara perlahan.Lapik loyang kek dengan kertas kalis minyak.Masukkan semua bahan di atas kecuali air mendidih ke dalam mixing bowl.Putar pada kelajuan sederhana selama lebih kurang 1 minit. 

Kemudian masukkan air panas mendidih dan teruskan memutar hingga sebati.Tuangkan ke dalam loyang.(9inci loyang)Bakar selama 1 jam atau sehingga kek masak sepenuhnya. Cucuk kek dengan lidi atau pisau. 

Sekiranya cake tester atau lidi yang dikeluarkan bersih, maknanya kek telah masak. Sekiranya terdapat adunan kek yang masih basah melekat, bakar lagi kek dengan tambahan masa 5 minit dan uji lagi selepas itu sehingga kek masak sepenuhnya.Sejukkan kek sebelum dinikmati atau dihias.

Topping/ganache coklat

250 gm coklat susu (milk chocolate compound)

1/4 cawan susu cair 

Masakkan hingga coklat cair. Sejukkan. Masukkan ke dalam piping bag. Hias kek ikut citarasa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...