Thursday, November 6, 2014

Minum petang dengan cucur tak manis kali ni

Merata2 sibuk dengan menu cucur manis aka cucur ayo paneh....sampai saya pun terjebak didalam kancah pembuatan cucur tersebut....

Tapi hari ni, balik dari kerja luar kawasan teringin pulak mengudap sesuatu yang fresh from the kitchen dan panas2 gitu....tapi takmo yang manis2 dan yang senang dibuat sedap dimakan.... hukaloh...harini merapu meraban pulak akak yer.....dah pening lantas kelaparan yang terserlah la tu......


Arini cucur teman jelita sangat.....sama saiz dan bulat2 jer....ahak ahak ahak....Allahyarham abah dan mak teman mesti bangga.....

Udahnya teman pun bancuh ler cucur ayo paneh nih....cumanya kalini letak bilis, bawang dan garam plak...

Nak resepi juga ker.....ok la saya tulis kat bawah ni yer...

Cucur bilis air panas

Bahan2nya

3 cawan tepung gandum
3 cawan air panas mendidih
1 sk garam (ikut citarasa)
2 biji bawang besar dicincang
Ikan bilis secukupnya ditumbuk halus.

Satukan tepung, bilis, bawang, garam dalam mangkuk. Gaul rata. Masukkan air panas sambil dikacau hingga semuanya sebati.

Basahkan jari dengan air dan jemputkan adunan dan bulatkan. Buat hingga selesai. Panaskan minyak dan goreng bebola cucur hingga garing menggunakan api sederhana.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...