Sunday, August 21, 2016

Sira buah cermai


Projek mengutip cermai dari pokok yang ditanam di kawasan surau. Buahnya dah mula lebat tapi tak ramai yang pandai nak.mempelbagaikan kegunaannya. Banyak buahnya berjatuhan di tanah....sayang kalau tak dibuat sesuatu. Sebelum ni ada ahli kariah yg jadikan jeruk. Bila saya pegi semalam buahnya masih banyak bergayutan. Saya petik buah yg dah tua. Dapatlah setengah besen.



Balik ke rumah terus saja saya proses untuk jadikan manisan dan bawa ke surau yg kebetulan ada majlis ilmu. Boleh la ahli kariah lain merasa hasil tanaman di surau tu.

Idea nak buat ni saya google kat tenet.  Jumpa idea nak menyira ni dari blog suri solehah. Memang berbaloi buat....rasanya masam2 manis dan boleh leka memakannya.


Sira buah cermai @ ZLC

1/2 besen Buah cermai - basuh bersih. Rendam dengan air himgga tenggelam semua buahnya.
Masukkan 1 sk kapur masakan dan gaul rata. Biarkan semalaman atau 6 - 8 jam. Bersihkan dan toskan.

Dalam kuali satukan cermai, 1 1/2 cawan gula dan sedikit garam. Masak himgga air yg keluar dari buah cermai kering dan gulanya memekat serta warna cermai berubah kemerahan. Tutup api.

Sejukkan. Sedia dimakan.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...