Monday, August 22, 2016

Dutch mini pancakes (poffertjes)


Sejak minggu lepas dua tiga kali Dutch mini pancakes (poffertjes pronounced “pufferchess”)  ni lalu kat wall. Nampak menarik dan comel2 jer. Saya mula google resepi sebab malu nak mintak kat org. Ada beberapa resepi pilihan...ada yg guna baking powder...dan ada yang guna yis sebagai bahan penaik.

Saya pilih yang guna yis berdasarkan.sumber, resepi tu lebih asli. Resepi http://ohmydish.com/recipe/dutch-mini-pancakes-poffertjes/ menjadi pilihan saya kali ni. Puas hati dengan hasilnya. Banyak dapatnya pulak tu...utk adunan 250 gm tepung.



Dutch mini pancakes (poffertjes)
Poffertjes (pronounced “pufferchess”)

Bahan2nya

250 gm tepung gandum
2 sb gula
350 ml susu
Sedikit garam
7 gm yis kering
1 biji telur

Mentega
Gula ising secukupnya

Cara2nya

Panaskan susu sehingga suam2 kuku. Masukkan gula dan yis, Kacau rata. Biarkan selama 5 - 10 minit hingga berbuih.

Masukkan tepung dan.garam.ke dalam mangkuk. Tuangkan adunan yis perlahan2 sambil kacau rata menggunakan whisk. Masukkan telur dan kacau lagi hingga adunan betul2 sebati.

Tutup mangkuk dan.biarkan selama lebih kurang sejam atau sehingga adunan naik dua kali ganda.

Masukkan adunan Dutch mini pancakes (poffertjes) ke dalam piping bag tanpa nozel (saya guna sudu jer). Panaskan poffertjespan. Kalau takde boleh tuang atas pan nonstick. (Saya guna acuan bulat sama macam poffertjespan tu, tapi tujuan asal beli utk buat Thai Coconut Rice Pancakes or Khanom Krok).

Tuangkan adunan ke dalam acuan. Jangan tuang terlalu penuh sebab nanti adunan akan melimpah.
Terbalikkan adunan setelah permukaan bawahnya keperangan dan masak permukaan yang satu lagi hingga perang. Angkat dan susun di dalam pinggan. Taburkan gula ising. Hidangkan suam dengan mentega, jem, madu atau mapple syrup.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...