Saturday, August 27, 2016

Gadjet free night - alih perhatian anak-anak dari gajet dengan aktiviti menyeronokkan


Camp fire malam ni di hutan batu anjuran ummi untuk menceriakan anak2 dan rakan2 mereka. Dua tiga hari ni sejak ummi maklumkan rancangan perkemahan dihutan batu pada anak2 tak sabar bertanya bila jumaat malam nak tiba.

Masing2 teruja. Tambahan pula perkemahan kali ini bersama rakan2 lain. Perkemahan bermula selepas maghrib sampai penat. Rancangannya nak bermalam dalam khemah....ummi turutkan ajer asalkan semuanya happy.




Menu yang ummi sediakan simple2 ajer....sosej...megi....dan parents lain pun turut sediakan perbagai makanan kegemaran anak2....roti ada, buah ada, jagung rebus ada.....pendek kata....macam2 ada 😃😃😃😃.


Sedari tadi riuh rendah suara masing2....entah boleh lelap ker tidak tu.... Sampai hampir 12 tengah malam semuanya masih potpet potpet...sesekali saya jengok-2tengok keadaan diorg kat dalam khemah tu. Untuk memastikan semuanya ok.




Awal pagi dah bangun....nak pasang unggun api...kesejukan katanya....mana tak sejuk, kipas angin sampai dua pasang depan pintu khemah. Ubat nyamuk elektrik pun hubby pasang, nak pastikan tidurnya tiada gangguan.



Sarapan pagi ummi sediakan air coklat panas, cucur bilis dan megiiiiii lagi atas permintaan ramai....hahahha.  Selepas sarapan, mandi dan tiba la acara yang masing2 berat hati nak lakukan....acara kawan2 pulang ke rumah masing2. Semuanya cakap tak puas tapi kami nak bergerak ke segamat pagi ni, atas urusan keluarga. Kesian tengok muka masing2...permintaan diorang, lain kali kita buat lagi, buat lama2. Tak nak satu malam jer. Ok insya Allah, ada rezeki kita buat lagi....ajak lebih ramai kawan2.....champ fire dalam hutan batu...tanpa masing2 sibuk dengan hp, game, tv.....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...