Friday, August 19, 2016

KEK MARBLE SAYANGKU KAPTEN ZAIDI


Sejak musim drama kapten mukhriz kat TV, kerap pulak gambar kek baju askar ni lalu kat wall. Geram jer tengok. Tak boleh jadi ni, akhirnya malam ni sambil tengok chong wei pukul bulu tangkis, kita ke dapur adun kek.... Strategy nak hilangkan stress tengok game semi final tu.

Untuk kek ni saya guna resepi noorfaizah Omar yang saya cilok kat blog azlita. Kek ni sebenarnya kek mentega biasa jer...tapi coraknya seakan baju askar tu....dah tu tengah hangat dengan drama kapten mukhriz jadi ada la yg panggil kek sayangku kapten muhkriz...tapi sebab ai tak sayang kapten mukhriz ai tukar la nama dia jadi sayangku kapten zaidi... kek kitakan...suka hati kita la nak letak nama sapa...😃😃😃.

Kek saya ni agak nipis kejadiaannya sebab saiz loyang terbesar sikit....tak padan dengan adunan. Tapi ok la...nak makan sendiri jer kot...lain kali kita ikut saiz sebenar yer...kalau buat lagi...

KEK MARBLE SAYANGKU KAPTEN...

250 gm butter
1 cawan gula halus
4 biji telur A
2 cawan tepung naik sendiri
1 sudu teh baking powder
3 sudu besar susu cair
1 sudu teh esen vanilla
Pewarna hijau, hijau muda, coklat, coklat muda


Pukul butter dan gula sampai kembang
Masukkan telur dan esen vanilla dan pukul sebatikan
Masukkan susu cair dan tepung berselang seli dan sebatikan
Bahagikan adunan kepada beberapa bekas
Letakkan pewarna untuk setiap bekas
Tuang dalam loyang 8 inc yang di lapik kertas minyak dan di oleh butter
Tuangkan pewarna tu satu sudu dan di letakkan secara rawak.
Buat sampai habis.
Bakar dalam oven yang telah di panaskan 15 minit awal dengan suhu 170c
Bakar selama 45 minit atau sehingga masak.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...