Wednesday, October 29, 2014

Chewy gooey brownies

Sejak dah tercuba resepi brownies ni terus tak sabar2 nak buat dan buat lagi....kali ni buat sebagai besday cake untuk anak sulung....seronok bukan main sebab ummi hias supaya nampak lebih jelita...padahal brownies jer kot.....

Saya buat dua biji.....satu letak worm candy tu bagi nampak gempak dan bertambah jelita....seronok anak2....siap puji macam beli kat kedai.....yer ke hebat sangat.....hahaha...alaihai anak2ku....korang la judge paling baik untuk semua masakan ummi

Bahan2nya

250 gm butter ~ potong kecil
400 gm coklat masakan ~ potong kecil
Mula-mula kita perlu cairkan dahulu butter dan coklat masakan.

Bahan-bahan ini perlu di cairkan menggunakan kaedah double boiler.
Atau boleh juga dicairkan  dalam microwave anggaran masa 30 saat, kemudian keluarkan dan kacau hingga adunan cair dan licin.
Biarkan ia sejuk sebentar

@@@@@@@

90 gm tepung
50 gm serbuk koko
100 gm kekacang ( kali ni tak sempat nak cari...saya ganti dengan semi sweet choc chip)

Ayak tepung bersama serbuk koko.
Kacang di panggang dahulu. Kalau masukkan dalam oven bakar pada suhu 170 selama 15~20 minit

Kemudian campurkan kekacang dalam adunan tepung dan koko yang telah di ayak.
* kekacang terpulang pada citarasa nak letak boleh tak letak pun boleh.

@@@@@@@

5 biji telur ~ saiz A
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu besar coklat emulco
290 gm gula perang

Panaskan oven pada suhu 160 C.
Sediakan loyang bersaiz 9X12 inc.
Sapukan loyang dengan sedikit butter.
Alas dasar loyang dengan kertas minyak.
Dalam bekas, pukul telur, esen vanilla, coklat emulco dan gula perang dengan menggunakan whisk hingga gula larut.
Kemudian tuangkan adunan coklat dan butter ke dalam adunan telur tadi.
Kacau rata.
Dengan kadar segera tuangkan adunan tepung ke dalam adunan.
Kacau adunan dengan spatula menggunakan kaedah kaup balik dengan cepat.
* proses ini hendaklah dilakukan dengan cepat kerana adunan coklat yang bercampur dengan adunan telur cepat likat dan akan menyukarkan proses untuk meratakan tepung.
* Jangan terlebih pukul adunan, cukup sekadar ia rata dan bersatu.
Tuangkan adunan ke dalam loyang.
Ratakan.

Bakar adunan pada suhu 160C selama 45 minit atau sehingga adunan masak dengan sempurna.
Setelah masak keluarkan dari oven. Rehatkan atau biarkan ia sejuk anggaran 10 minit.

Potonglah brownies kepada kepingan.
* Permukaan brownies akan mengeras bila ia sejuk, oleh itu di nasihatkan untuk memotong brownies dengan segera.

Buat 1 1/2 bancuhan....buat dua ketul guna loyang 8 x 8

Gambar bawah ni antara bahan2 yang saya gunakan untuk brownies kali ni....

Milk compound jenama beryl's.......brand yg saya suka selain selbourn..

Mentega golden churn......sesekali melayan tekak yg nak bermewah2an.....hahaha....selalunya guna mentega farmcow atau buttercup jer pun....

Seni-sweet choc chips hershey's.......chop chips ni adik bg sebelum balik bahrain.....mengosongkan stok bahan mentah kat rmh dia.....nanti berlapuk sbb entah bila nak balik m'sia pulak...

Inilah hasilnya setelah dideco ala kadar....



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...