Saturday, October 4, 2014

Nasi hanith ayam

Tempahan aidil adha dari jiran....20 pax.

Faktor pencahayaan kot....warnanya berbeza plak bila hidang dalam pinggan.....

Sup ayam

bahan2nya

1 ekor ayam
2 helai bay leave
1 inci halia- diketuk sikit
1 biji bawang besar- belah 4
2 ulas bawang putih – diketuk sikit
1 btg kulit kayu manis
5 kuntum bunga cengkih
1/2 sk serbuk jintan putih (cumin)
1/2 sk serbuk ketumbar
1/2 sk lada hitam
1/4 sk serbuk pelaga
1 biji tomato- buang kulit & di dadu besar
1 biji loomy (limau kering) - optional-tak letak pon tak per saja nak rasa masam, just gantikan ngan 1/2 biji jus lemon.
* Garam secukup rasa
Air secukupnya untuk merebus ayam

cara2nya

Masukkan semua bahan ni dalam periuk kecuali bahan * , rebus hingga daging benar- benar lembut dan empuk. Akhir sekali masukkan garam dan rebus lagi selama 5-7 minit. Ketepikan.

*****************

Penyediaan lauk

bahan2nya

Ayam yang telah direbus
1 sb serbuk jintan putih (cumin)- kalu letak 2 tbsp pon ok gak
1 sk serbuk kunyit
1 sk serbuk ketumbar
1sk Arabic mixed spices
1-2 sb minyak masak

cara2nya

Letakkan ke semua ayam yang direbus tadi ke atas aluminium foil (aluminium foil tu kena double /tripel supaya tak koyak..ok)..lumurkan dengan ke semua bahan di atas hingga rata masukkan sedikit air sup tadi (dalam 1/3 cawan) dan tutup aluminium foil rapat- rapat dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan dengan api yang paling kuat selama 10-15 minit jer.

***********

Nasi

bahan2nya

2 cawan basmathi- cuci, rendam ngan 1 tbsp garam selam 30 minit & toskan
1 sb tomato paste
1/2 sk pewarna kuning
Sedikit air sup dan air panas
3 kuntum bunga cengkih*
Secubit serbuk buah pelaga.....kalu tak de letak 2 biji jer*
1 btg kulit kayu manis*
1 sk cumin powder*
1/3 sk Arabic mixed spices
3 sb minyak masak
1/2 sk rose water
Air secukupnya sbb ikut jenis beras kan..

cara2nya

Panaskan minyak dalam periuk, masukkan bahan bertanda, tumis sekejap. Masukkan tomato paste dan pewarna, biarkan selama 1 minit. Masukkan beras dan goreng hingga semua bersalut selama 1 minit dan masukkan air panas dan sup secukupnya. Bila dah mendidih masukkan rose water dan gemburkan sedikit. Tanak seperti biasa..

                             *************

Salsa tomato


Bahan2nya

1 biji fresh tomato- buang kulit
1 biji bawang besar- medium saize
1 biji capsicum hijau/ cili hijau/ cili api-ikut suka
Jus lemon ikut kemasaman yg di ingini
Garam secukup rasa (saya letak gula skit)

cara2nya

Blend semua bahan hingga hancur dan simpan dalam peti sejuk


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...