Sunday, October 26, 2014

Roti puree/puri

Ini la roti puree menu sarapan pagi ini....dihidangkan dengan keema yang saya buat aritu. Resepinya dari haida @ cooking with love. 


Tips zulfaza: Roti ni kalau nak cantik kembungnya api dan teknik kena betul..... Apinya jangan terlalu kuat dan jangan terlalu kecil....sedang2 jer.....lepas tu bila dah masukkan doh dlm minyak...siram2kan doh tu dengan minyak sampai kembung sepenuhnya sebelum diterbalikkan...

2 cwn tpg gandum
1sudu yis kering/mauripan
3 sudu gula (boleh kurang ikut suka kemanisan)
3 sudu minyak masak
3/4 cawan air suam
secubit garam

cara:

Campurkan tepung dengan yis dan kacau rata.
Cairkan gula dan garam dlm air suam
Campurkan minyak ke dlm air td.
Kacau rata kemudian masukkan air ke dlm tepung sedikit demi sedikit sambil kacau.
Uli sampai tak melekat di tangan.
Perapkan 30 minit (bertutup)
Tumbuk tumbuk doh utk keluarkan udara.


Buatkan bulat bulat (sapu tepung di tangan supaya tak melekat) saiz ikut suka.
Tekan leper dan goreng

nota: pastikan api sederhana dan goreng satu satu.......jangan terbalikkan cepat sangat kalu pertama nanti tak mengelembung, siram2kan minyak sampai kembung baru terbalikkan.......terbalikkan dua tiga kali sampai masak. utk hasilkan roti yg cantik dan masak sekata.


Toskan...dan hidangkan....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...