Akar teratai yg dibuat chip pun sedap....hari ni cuba dimasak bersama sup tulang hasil cadangan tokey kedai dimana saya beli sayur nih....
Memandangkan anak2 tak berapa sihat....mulut penuh ulcer...sesuai sangat buatkan sup untuk dimakan bersama bubur nasi.....walaupun supnya hanya diambil kuahnya sebab sukar nak mengunyah...
Sup tulang akar teratai
bahan2nya
1 kg tulang rangka/tengkuk (saya suka bahagian ni sbb byk dagingnya)
2 ruas akar teratai
3 batang king oyster mushroom
3 batang celery
1 batang lobak merah
1 ketul lengkuas (dihiris/diketuk)
3 batang serai diketuk
garam secukup rasa
Gula batu sebesar ibu jari
Jus perahan 3 biji limau kasturi
************
Bahan tumis
5 ulas bawang merah dihiris
5 ulas bawang putih dihiris
3 inci halia dihiris
6 biji buah pelaga
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
Sedikit minyak
****************
hiasan jika suka (saya tak letak sebab takde stok)
hirisan daun ketumbar / daun sup dsn daun bawang
bawang goreng
***************
sambal kicap
cili padi di hiris
kicap
perahan limau kasturi
Cara2nya
Rebuas tulang hingga empuk. Masukkan bahan2 lain. Sementara itu, tumis bahan tumis hingga naik bau dan keperangan. Masukkan ke dalam periuk sup.
Taburkan hiasan bila dihidangkan bersama sambal kicap.
No comments:
Post a Comment