Friday, October 17, 2014

Congo bars

Saya sharekan dua resepi yang lebih kurang bahannya...cuma satu menggunakan mentega dan satu lagi menggunakan shortening....

Ini la hasilnya....saya rasa macam dah terlebih bakar....gelap semacam jer...

resepi rima

315 gm tepung gandum
2 1/2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil garam
150 gm butter
320 gm gula perang - boleh kurangkan
3 biji telur
1 sudu kecil esen vanila
250 gm chocolate chips
1 cawan kacang pican atau apa2 kekacang - optional
Kepingan badam untuk taburan - optional

Ayak tepung, baking powder dan garam dalam bekas besar dan ketepikan.
Dalam bekas lain campurkan gula perang bersama mentega dan kacau rata sehingga butter melarut.
Masukkan telur sebiji demi sebijik dan putar sebati.
Masukkan esen vanila.
Masukkan tepung , baking powder dan garam yang telah di ayak dan kacau rata. Akhir sekali masukkan chocolate chips dan kekacang dan gaul sempurna.
Tuangkan adunan kedalam tin pembakar ukuran 13 X 9 yang telah digris dgn butter dan dialas dgn kertas minyak.
Ratakan permukan adunan dan taburkan kepingan badam dan chocolate chips jika suka sebagai hiasan.
Bakar pada suhu 170C selama lebih kurang 30 minit atau sehingga permukaan atasnyer kuning keemasan. Jangan terlebih bakar.



Allrecipes.com
Ingredients

2 cups sifted all-purpose flour 
2 teaspoons baking powder
1/2 teaspoon salt
2/3 cup shortening
2 1/4 cups packed brown sugar ( kalau nak guna resepi ni kena kurangkan gula dia dalam 1/2 cawan)
3 eggs
2 cups semisweet chocolate chips
1 cup chopped walnuts
1 teaspoon vanilla extract
Original recipe yields 35 squares

Directions

Preheat oven to 350 degrees F (180 degrees C).
Melt shortening, stir in brown sugar.
Let cool.Beat in the eggs.Add dry ingredients.
Add chocolate chips, nuts and vanilla.
Pour in 10 x 15-inch pan and bake for 30 minutes.
Cool and cut into squares.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...