Sunday, October 26, 2014

Sup ekor berempah

Menu tengahari ahad sup ekor berempah...


Bahan2nya

2 batang ekor lembu dipotong (selalu beli  orang pasar tu akan potongkan....jangan masak sebatang panjang tu pulak....tak pernah dibuat orang....hehehe) - rebus sampai empuk.

Rempah tumis
2 sb rempah sup (yang ini boleh ditambah ikut citarasa....kalau nak sup yg lebih pekat dan kuat rasa rempahnya boleh gandakan....saya letak sikit sebab anak2 tak suka sup pekat sgt)
3 sb serbuk cili
10 ulas bawang merah -hiris
10 ulas bawang putih - hiris
3 inci halia - hiris
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
6 biji buah pelaga
2 batang serai dititik
minyak untuk menumis

(Ikut citarasa)
3 batang saderi
tomato
karot
cendawan
Dan lain2

pelengkap rasa

perahan limau atau 3 keping asam gelugur
seketul gula batu anggaran sebesar ibu jari
garam secukup rasa

hiasan
daun sup & daun bawang
atau 
daun ketumbar

Tumis bawang, bawang putih dan halia hingga naik bau.
masukkan kulit kayu manis, pelaga dan bunga lawang. Biarkan seketika.
Masukkan serai, rempah kari dan serbuk cili. Tumis hingga pecah minyak. Tuangkan dalam periuk sup. Masukkan pelengkap rasa. Biarkan merenih selama setengah jam. Masukkan sayuran dan masak hingga sayuran empuk.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...