Sunday, April 13, 2014

Waffles

Cubaan pertama waffle sebaik saya wmaker saya beli pg tadi di Tesco. Dah lama mengidam nak beli wm ni....akhirnya tercapai...jenama kenwood. 3 in 1...ada sandwich maker, grill dan waffle maker....rm129 offer price...normal rm159. Brand takada pun ada tapi mahal sangat....rm179.


Inilah hasilnya....menggunakan resepi versi 1. Sumber saya lupa tapi blog orang putih...

Versi 1

Ingredients
2 eggs
2 cups all-purpose flour
1 3/4 cups milk (saya jadikan 2 cawan)
1/2 cup vegetable oil
1 tablespoon white sugar
4 teaspoons baking powder
1/4 teaspoon salt
1/2 teaspoon vanilla extract

Original recipe yields 6 servings
Directions

Preheat waffle iron. Beat eggs in large bowl with hand beater until fluffy. Beat in flour, milk, vegetable oil, sugar, baking powder, salt and vanilla, just until smooth.
Spray preheated waffle iron with non-stick cooking spray. Pour mix onto hot waffle iron. Cook until golden brown. Serve hot.

Versi 2
Reanaonline
12 sudu besar tepung gandum (i bubuh penuh-penuh satu sudu besar macam bukit)
2 sudu kecil yis kering
1 sudu besar gula
1/2 sudu kecil garam
3 sudu besar mentega yang dicairkan
1 cawan susu segar dalam suhu bilik
1 biji telur dalam suhu bilik.
1 sudu besar esen vanila
Air panas/suam (untuk dimasukkan sedikit demi sedikit)

Cara-caranya :
1. Campurkan tepung gandum, yis kering, gula, garam, mentega, telur, esen vanila dan susu segar. Gaulkan kesemuanya dan pukulkan secara perlahan-lahan dengan menggunakan whisk (apa itu whisk? Korang boleh tengok dekat gambar bawah ni). Kemudian, masukkan air panas / suam secara sedikit demi sedikit. Ini untuk pastikan bancuhan tidak terlalu pekat dan elakkan daripada menjadi terlalu cair. Jadi part ni korang kena buat anggaran sendiri ok. Macam i sendiri, i letak 1/2 cawan air panas/suam je dan i tambah sikit-sikit bila tengok adunan still lagik pekat.
2. Bila adunan dah sebati, rehatkan sebentar bahan-bahan yang disediakan tadi untuk 10-15 minit. Sambil-sambil tunggu tu korang nyanyilah lagu, eh, panaskanlah waffle maker tu [:P]
3. Bila waffle maker benar-benar panas, tuangkan adunan bermula dari tengah hingga ianya merebak dengan sendirinya ke bahagian tepi corak waffle maker. Yang penting waktu proses ni, tangan kena penuh lemah-gemalai, jangan gelojoh-gelojoh kang tumpah pulak semua adunan tu. Hehe.
4. Jangan tutup terus penutup waffle maker selepas adunan dituangkan tapi korang tunggu 5-10 saat. Tekankan sedikit penutup waffle maker sewaktu menutupnya. Ini untuk memastikan corak waffle korang lebih sekata dan terhasil dengan cantik. Lagi satu waffle tu takkan melekat sewaktu dikeluarkan daripada waffle maker. (Tips ni!)
5. Kebiasaannya masa untuk i buat satu waffle ialah lebih kurang 10 minit. Tapi i nak ingatkan, korang selalu-selalulah jenguk waffle bila 5 minit dah berlalu. Tak jadi masalah kalau nak buka dan tutup penutup waffle maker sewaktu dalam proses memasak. Bukan apa, takut bukan jadi rangup je waffle tu tak pasal-pasal terus jadi hangus. Hehe.
6. Keluarkan waffle bila warnanya berubah menjadi golden brown (coklat keemasan), maknanya waffle korang dah masaklah tu.
7. Hidangkanlah waffle korang dengan chocolate syrup, jem, strawberry, pisang, peanut butter atau aiskrim. Woww!! Sedapkan?? Akhir kata, selamat menjamu selera korang :)


Versi 3

Resepi Waffle
Cnp idazaidi blogspot
3 cawan tepung gandum
2 biji telur
1 cawan susu segar/susu cair
3 sd(b) marjerin
2 cawan air suam
2 sd(b) gula
1 sd(t) yis
1/2 sd(t) soda bikarbonat
1 sd(t) esen vanilla

Cara-caranya:

1.Blender telur,esen dan gula hingga kembang.
2.Tambah tepung,mentega,air suam.Blender lagi.
3.Tambah susu,yis,soda,blender hingga sebati.
Sedia untuk dimasak.Mudah kan.Saya dapat dalam 10 keping untuk satu bancuhan ni.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...