Saturday, April 19, 2014

Mango float

Menu berasal dari philipina...sedap sebagai pencuci mulut. Buatnya senang...dan sekejap dah siap.....yang lamanya nak sejuk/bekukan jer.....sebelum boleh ngap...
Tak sempat tunggu semalaman....kalau beku lagi nyaman.

Memang berbaloi2 buat....

Kali ni saya cuba resepi mango float pinoy style...lain kali ble guna resepi rahel pulak yang ada keju tu

Tak sabar nak makan nih...padahal tengah batuk....

Ingredients
http://patyskitchen.blogspot.com/2013/11/mango-float-pinoy-style.html?m=1

3 mangoes / 3 biji manggo di hiris
250 ml cream / 250 ml cream saya guna krim putar
1 can condensed milk / 1 tin susu pekat (saya letak 1/2 tin ajer)
200 g cream crakers / 200 g cream krakers apa brand pun tak apa
1 cup crushed cream crakes /1 cawan serbuk krim krakers
Bahan2nya
pukul whip cream/heavy cream dan satukan dengan susu. Pukul sebati.
Susun krim krakers.

lapiskan cream atas krim krakers

kemudian susun mangga..ulangi proses sehingga habis

akhir sekali taburkan serbuk krakers dan mangga. (Mangga tak letak dah...tak muat bekas)

bekukan dalam feezer atau fridge sebaiknya semalaman

Mango Float versi berkeju
Sumber:Rahel Blogspot

Bahan-bahan:
Buah mangga secukupnya-dipotong dadu atau sesuai selera
Biskut marie secukupnya
Sedikit serbuk biskut marie
200ml susu segar
250g cream cheese
140g fresh cream-dipukul hingga kental
60ml double cream
60g gula kastor
jar atau bekas 7''

Cara membuat:

1.Putar cream cheese bersama gula kastor sehingga licin.Tambahkan double kream.Gaul rata.
2.Tambahkan pula fresh cream.Gaul rata.Isikan ke dalam bag piping.
   Sediakan jar atau bekas 7''.
3.Paipkan sedikit krim ke dasar jar.Celupkan biskut ke dalam susu segar.Susun di atas krim
   dalam jar tadi.Kemudian letak la potongan buah mangga di atasnya.Kemudian paipkan lagi
   krim di atas mangga tadi.Buat seperti ini 2-3 kali.Last di atas ialah potongan mangga.Tabur-
   kan sedikit serbuk biskut marie di atasnya.
4.Simpan di dalam peti sejuk 1-2 jam atau semalaman sebelum dihidang.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...