ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Saturday, June 25, 2016
Moreh 19: Apam nasi
Dah lama tak buat apam nasi kegemaran saya nih. Comel jer kejadian warnanya...nak buat warna pink tapi terletak merah.....ok la..cantik juga warnanya tu.
Apam nasi @ ZLC
Bahan2nya
2 cawan nasi sejuk
2 cawan tepung gandum
2 cawan tepung beras
1 1/2 cawan gula pasir
2 1/2 cawan air
2 tsp yis Mauripan
Hiasan : Kelapa parut putih + secubit garam (gaul sebati)
Cara membuatnya:
Kisar nasi bersama air pandan.
Kemudian masuk gula dan kisar hingga sebati.
Dalam bekas lain campur tepung beras, tepung gandum dan yis - gaul rata dan tuang dalam adunan nasi yang telah dikisar tadi.
Gaul rata hingga sebati.
Perap 3-4 jam.
Sudukan 3/4 penuh dalam acuan yang disukai dan kukus.
Hidang dengan kelapa parut.
Acuan : Lompang atau ikut citarasa -sapu minyak.
Masa Kukus : 15 minit.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment